Hummus na chuť i pro zdraví

Jedná se o lahodný pokrm, jehož domovinou jsou oblasti Blízkého Východu. Primární surovinu pro jeho výrobu představuje cizrna, do které se přidají další ingredience – tahini, citronová šťáva olivový olej a různé druhy koření. Jeho textura je krémová a chutná po oříškách. Servíruje se s pita chlebem nebo jinými druhy pečiva a zeleninou.

Výhody konzumace hummusu

Obsahuje spoustu živin, sacharidy, rostlinné bílkoviny, vitamíny (B6, B9, C) a minerály (mangan, fosfor, měď, železo, hořčík, zinek, vápník, draslík). Je to dobrý zdroj vlákniny, která vás udržuje déle sytými a podporuje zdraví celé trávicí soustavy. Může pomoci s regulací hladiny cukru v krvi, má totiž velmi nízký glykemický index. Díky tomu, že snižuje příznaky chuti k jídlu, pomáhá udržet vaši váhu pod kontrolou. Díky škrobu, který představuje kompletní sacharid, jej tělo využívá stabilně pro získávání potřebné energie.

Recept na přípravu domácího hummusu

Jeho příprava není nijak náročná.

Suroviny pro přípravu:

  • plechovka sterilované cizrny
  • šťáva z jednoho citronu
  • 1/4 šálku tahini
  • 2 lžíce olivového oleje
  • špetka drceného kmínu
  • sůl dle chuti

Postup přípravy:

Cizrnu propláchněte pod studenou vodou. Vsypte ji do misky kuchyňského robotu a přidejte ostatní ingredience. Vše řádně promixujte, alespoň minutu. Pokud má vzniklá směs hustou konzistenci, přidejte trochu vody.

Tipy na závěr

Pro přípravu hummusu můžete použít také cizrnu sušenou. Tu je pak potřeba přes noc namočit a druhý den povařit 1-1,5 hodiny, do změknutí.

Do směsi můžete přidat různé ingredience – stroužek česneku, sušenou papriku, čerstvou petrželku, mletý římský kmín.

Napsat komentář