HOBBYMANIE(5)

I kuchyně má jít s dobou

Dosluhuje vaše kuchyňská linka, nebo se vám jen tak úplně nelíbí? Zatoužili jste po moderní kuchyni, ve které bude radost vařit? Proč si tento sen nesplnit a kuchyni si nepřizpůsobit obrazu svému? Není to nic složitého, a vaše bydlení rázem prokoukne.

Kuchyň jako srdce domova

Názory na to, která místnost je doma tou nejdůležitější, se mohou různit, většinou se ale rozhoduje mezi obývacím pokojem a kuchyní. To jsou místa, kde trávíme poměrně hodně času, setkáváme se tu s nejbližšími a sdělujeme si zážitky. Zatímco v obývacím pokoji spíš odpočíváme, v kuchyni se připravují lahodné pokrmy, i proto se většina z nás nakonec přikloní k tomu, že srdcem domova je právě kuchyň. No znáte to, i láska prochází žaludkem.

Nová kuchyň by měla jít s dobou

Ještě docela nedávno jste si při návštěvě známých mohli připadat jako doma, kuchyně měly mnohdy jednotný styl a lišily se barvou nebo povrchovou úpravou. Starou kuchyň stačilo polepit tapetou nebo obložit dřevěnými pravítky a rázem jste měli jinou kuchyň. Dneska se takové úpravy už moc nenosí, většinou si pořídíme kuchyň zcela novou. Nabídka je široká, takže ji můžeme přizpůsobit svým představám i možnostem. Moderní kuchyně tak už není nesplnitelný sen.

Zdroj: fotobanka

Vyberte si tvar kuchyně

Než se pustíte do výběru kuchyně, je dobré si nakreslit plánek prostoru, zaznačit do něj, kde se nachází odpad, okno, zásuvky, chybět nesmí ani rozměry. A proč to všechno dělat?Usnadníte si tím výběr tvaru kuchyně, který vychází z dispozic prostoru. Vybírat můžete mezi:

  • Jednořadou linkou, která se hodí nejen do úzkých místností.
  • Kuchyní do L, kterou můžeme označit i jako rohovou kuchyní. Využije i roh místností, vy za odměnu získáte další úložný prostor.
  • Kuchyňskou linkou do U, která vám poskytne dostatek pracovní plochy i úložných prostor, potřebujete na ní ale dost místa.
  • Kuchyní do G, která disponuje kuchyňským ostrůvkem. Ten může sloužit jako stůl, varná zóna i jako optické rozdělení prostoru. To když máte kuchyň spojenou například s obývacím pokojem.

Respektujte kuchyňské zóny

Rozmístění jednotlivých skříněk a spotřebičů by mělo vycházet z kuchyňského trojúhelníku, který říká, že práci v kuchyni je třeba si co nejvíc usnadnit. Proto ji rozdělíme na skladovací, mycí a varnou zónu, mezi nimi je vždy pracovní plocha. V potaz bychom měli vzít i okna. Ne vždy mají stínění, které brání sluníčku svítit nám pod ruce. Kdo na nich má rolety, ten se nemusí omezovat, podobně na tom je i ten, komu na kuchyň navazuje venkovní posezení nebo terasa krytá markýzou. Stačí ji roztáhnout a sluníčko nemá šanci.

Pořiďte si ty pravé spotřebiče

Kuchyně bez spotřebičů snad ani není kuchyní, varná deska, trouba a chladnička jsou naprostý základ, jen s nimi si ale vystačí málokdo. Chybět by tak v dnešní době neměla ani mikrovlnka, myčka nádobí, robot, varná konvice, kávovar a nějaký ten multifunkční hrnec.

Napsat komentář