HOBBYMANIE(5)

Perská kočka jako dokonalý společník do bytu

Perská kočka představuje jedno z nejoblíbenějších kočičích plemen. Je to kočka výstavní, která se na výstavách objevila již před více, než sto lety. Její domovinu jsou pravděpodobně hory Malé Asie.

Základní charakteristika plemene

Peršanka má hustý kožich, pod kterým ukrývá velké a pevně stavěné tělo. I když má ocas relativně krátký, je hodně chundelatý. Její srst je dlouhá, hedvábná a splývá. Je velmi důležité o srst důkladně pečovat. Ideální je každý den ji pročesat a vykartáčovat. Občas ji můžete vykoupat v kvalitním šamponu určeném pro kočky. Jen tak bude vypadat působivě. V současné době můžete spatřit více, jak 300 barevných variant. A to není konečné číslo, neboť další varianty stále přibývají.

Díky své klidné a mírné povaze je to ideální domácí mazlíček. Má ráda lidi a vyhledává jejich společnost. Družnost se vztahuje i na další kočičí jedince. Není nijak hlučná ani nezbedná. Když má přístup ven, projevují se u ní zdatné lovecké pudy.

Čím perskou kočku krmit?

Vybírejte krmivo kvalitní. Kočka potřebuje větší množství bílkovin. Základní složkou krmiva by tedy mělo být maso. Ideální volbou jsou tedy mokré druhy krmiva. Ty upřednostňuje oproti těm suchým. Perská kočka patří mezi pouštní tvory, nepotřebuje tedy přijímat mnoho vody. Tu bere právě z vlhkého krmiva nebo ulovené stravy.

Péče

Kromě péče o srst, která byla zmiňována výše, je potřeba kočkám pomoci při čištění očního a nosního okolí. Kočky mají totiž velmi krátký nos. Postačí vám navlhčený ručník. Díky plochému obličeji nabírá kočka krmivo nejprve na jazyk. Je pro ni tedy ideální strava kašovité konzistence. Tu upřednostňujte proti velkým masovým kouskům.

Napsat komentář