HOBBYMANIE(5)

Proč zařadit plavání mezi své oblíbené koníčky?

Celá řada lidí miluje plavání. Nejen, že nám přináší radost, ale také má celou řadu zdravotních výhod. Proč zařadit plavání mezi své oblíbené koníčky?

Zdravotní přínosy plavání

Plavání je pohybová aktivita a koníček, které jsou vhodné pro všechny věkové kategorie a dokonce i pro těhotné. Přináší nám celou řadu zdravotních benefitů, ať už se mu věnujeme rekreačně nebo závodně.

Je to pohyb, který je šetrný pro naše klouby, neboť voda nadnáší. Je to tedy pohybová aktivita vhodná i pro ty, kdo mají nadváhu. Udržuje silné srdce. Snižuje vysoký krevní tlak. Eliminuje riziko výskytu srdečních chorob. Stejně jako jiné formy aerobního cvičení může plavání zlepšit kardiovaskulární kondici. Posiluje plíce a zlepšuje jejich kapacitu, vytrvalost i funkčnost. Během plavání využívá tělo efektivněji kyslík. Spaluje kalorie daleko rychleji, než jiný druh pohybu. Pomáhá budovat svaly a to díky odporu vody. Během plavání se zapojují do aktivity různé skupiny svalů. Podporuje pružnost cév. Má blahodárný vliv na naši obranyschopnost. Během plavání tělo spotřebovává větší množství energie. Čím je voda chladnější, tím více energie potřebuje k tomu, aby udrželo správnou tělesnou teplotu. Je to skvělý způsob, jak protáhnout unavené a ochablé tělo, které tak získá lepší flexibilitu. Je to ideální pohybová aktivita pro rehabilitaci i aktivní regeneraci.

Plavání nám však neposkytuje pouze benefity fyzického charakteru. Podpoří lepší náladu i mentální zdraví. Během plavání se uvolňují endorfíny, díky kterým se pak cítíme uvolněnější a šťastnější.

Plavání se můžeme věnovat v každém ročním období. Během teplých dnů venku a během zimu ve vnitřním bazénu.

Napsat komentář