HOBBYMANIE(5)

Víte, co všechno se dá dělat s kávovou sedlinou? Využití najde v zahradě i domácnosti

Pokud patříte mezi milovníky kávy, možná se vám doma hromadí kávová sedlina. Rozhodně ji nevyhazujte. Podívejte se, co všechno se s ní dá dělat.

Prostředek proti škůdcům

Použitou kávovou sedlinu můžete nasypat kolem rostlin. Tím je ochráníte proti zahradním škůdcům jako jsou mravenci, šneci a slimáci. Mravence odpuzuj kávová vůně. Slimáky a šneky dráždí její hrubý povrch.

Hnojivo pro květiny

Pěstujete-li azalky, rododendrony, hortenzie, růže či jiné rostliny, které mají rády kyselejší půdu, je pro ně kávová sedlina ideálním hnojivem. Dodá do půdy potřebné minerály, především dusík, draslík a hořčík.

Součást kompostu

Kávovou sedlinu můžete přidat do kompostu. Pozor na poměr zelené a hnědé hmoty v kompostu.

Absorbce pachů potravin

Použitou kávovou sedlinu můžete použít obdobně jako jedlou sodu. Umí pohlcovat pachy nacházející se v lednici. Postačí, když naplníte mističku kávovou sedlinou a umístíte ji do lednice. Nechte ji tam nějakou dobu a po čase ji vyměňte za čerstvou.

Tělový peeling

Kávová sedlina je ideální pro přípravu domácího peelingu. Smíchejte ji s malým množstvím kokosového nebo mandlového oleje a přípravek je na světě. Velmi snadno s ním odstraníte odumřelé kožní buňky.

Pomoc proti opuchlým očím

Kofein po aplikaci na kůži působí protizánětlivě. Díky tomu pomáhá snižovat otoky očí. Postačí, když smícháte použitou kávovou sedlinu se lžičkou kokosového oleje a několika kapkami vody a vzniklou směs opatrně vetřete pod oči. Pozor, aby se směs nedostala do očí. Nechte působit asi 5 minut a následně opatrně otřete vlhkým hadříkem.

Vlasová očista

Používáte-li větší množství vlasových stylingových přípravků, můžete jejich nános odstranit pomocí kávové sedliny. Vlasy dostanou potřebnou vzpruhu a obnovíte tak jejich přirozený a zdravý lesk. Před použitím šamponu vmasírujte do vlasů trochu kávové sedliny smíchané s malým množstvím vody. Pak použijte šampon a kondicionér.

Napsat komentář