Vodní želva je krásný tvor

Vodní želva je tvor nejen podivuhodný, ale také velmi čilý. Na chov není nijak náročná, takž jej zvládne i úplný začátečník. Jen je potřeba jí vytvořit podmínky, které budou směřovat k jejímu spokojenému životu. Pokud o ni budete správně pečovat, může se dožít až 40 let.

Potřebná výbava

Pro první dva roky života vám postačí akvaterárium menších rozměrů. Vytvořte takové prostředí, kde bude mít místo na plavání, ale také takové, kam se uchýlí mimo vodní hladinu. Mohou to být různé ostrůvky. Přechod mezi vodou a souší vytvořte pozvolný, aby byl pro želvu dostatečně pohodlný. Na dno umístěte písek nebo drobné kamínky.

Nezapomínejte na filtraci. Vzhledem k tomu, že želva miluje maso, to kazí vodu. Bakterie, které se mohou ve vodě rozmnožit, způsobují želvám zdravotní komplikace. Kompletní výměnu vody provádějte jednou za 3-4 týdny. Teplotu vody nastavte v rozmezí 24-25ºC. Topítko si proto pořiďte na celý rok. Vypnout jej můžete pouze v ty nejvíce teplé letní dny. Pozor dejte na přívodní kabely topítka. Želva by je mohla snadno poškodit.

Je nutné i do suché části akvaterária nainstalovat UVA a UVB žárovku. Doba svícení by měla být minimálně 10 hodin denně. Želva se ráda vyhřívá a tím se zbavuje parazitů a plísní.

Krmení

Výběr vhodného krmiva rozhodně nepodceňujte. Vodní želva miluje pestrou stravu. Ve volné přírodě jí slouží za potravu rybičky a rostlinná potrava. Pochutná si na libovém masu. Může být hovězí nebo kuřecí. Nepohrdne ani sušenými rybičkami. Tato strava je vhodná pro malé želvičky. U dospělých jedinců základ představují ryby, krmné směsi, libové kousky masa, cvrčci a červi. Nabídnout jí můžete také čínské zelí, zeleninu nebo ovoce. Rostlinná strava by měla představovat polovinu krmné dávky. Dostatek minerálů dodají speciální tablety. Želvě je potřeba dodávat vápník, nebo na většině území je voda měkká, která může želví organismus odvápnit.

Napsat komentář