Vřes je rostlina typická pro podzim. Vydrží však i větší mrazy

Podzimní čas je tady a s ním i výměna obsahu truhlíků. Letničky nahrazují rostlinky podzimní, mezi které patří i vřes. Nejen záhony, ale i terasy, balkony či parapety oživí jeho barevné varianty.

Základní charakteristika vřesu

Vřes patří do stálezelených rostlin, které odolávají i mrazu. Svými květy vás potěší od konce srpna až do prosince. Nejvíce se z něj však můžete těšit právě v době podzimu. Vzhledem k tomu, že po letním odkvětu prořídly záhony i truhlíky, tak je vřes, společně s podzimními astrami ideální volbou. Nevadí mu ani sychravé a mlhavé počasí. V dobách minulých existoval pouze vřes, který měl růžové odstíny kvítků. Později však došlo k jeho šlechtění a vznikly různě barevné kultivary. Pořídit si tak můžete vřes s květy bílými, žlutými, oranžovými, fialovými a dokonce i červenými.

Využití vřesu v lidovém léčitelství

Vřes se dá využít také v aromaterapii nebo pro přípravu léčivých koupelí. Má celou řadu tělu prospěšných účinků:

Antibakterální – může potlačit růst bakterií. Díky tomu má dezinfekční účinky. Lidové léčitelství jej využívá pro léčbu infekcí spojených s kůží.

Protizánětlivé – protizánětlivé účinky mají biokativní sloučeniny, které vřes obsahuje.

Antioxidační – ve vřesu se nacházejí flavonoidy nebo fenolické sloučeniny, které se řadí mezi antioxidanty. Pomáhají s neutralizací škodlivých volných radikálů, které se nacházejí v těle. Díky tomu snižují riziko vzniku některých chronických obtíží.

Diuretické – má blahodárný vliv na tvorbu moči. Díky tomu podporuje vylučování přebytečné tekutiny a s ní škodlivin z těla.

Antistresové – působí blahodárně na nervovou soustavu. Může pomoci bojovat proti stresu a úzkostem. V aromaterapii podporuje rovnováhu duše.

Podpora trávení – podporuje stimulaci produkce žaludečních šťav. Ty mají za úkol podporovat trávení a vstřebávání živin v těle.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *