HOBBYMANIE(5)

Jak správně zamrazit jídlo

Stává se to dnes a denně – zůstanou zbytky od oběda, které už nestíháte dojíst. Nebo je větší úroda ovoce a zeleniny a vy nevíte, co s tím. Nebo jen jednoduše koupíte například maso do zásoby. Na tyto situace slouží mraznička. Jak ale zamrazovat správně? A můžete zamrazit všechno?

Teplota a mraznička – to je základ

Ideální teplota v mrazáku se pohybuje kolem -19 °C. Tuto teplotu byste tedy měli hlídat, abyste věděli, zda máte pro zamrazování vhodné podmínky. Pak také samozřejmě potřebujete vhodnou mrazničku. Těch je dnes na trhu velké množství a stačí si jen vybrat dle velikosti a typu. Ideální jsou mrazničky s funkcí no frost. Pokud zamrazujete hodně často, bude se vám zároveň hodit funkce pro rychlé zchlazování potravin. Jedná se o místo v mrazničce, které slouží k rychlému zamrazení potravin, díky čemuž si potraviny zanechají maximální množství živin.

Zamrazujeme

Při zamrazování je důležité respektovat doporučené postupy pro zamrazování jednotlivých potravin. Například u hub se doporučuje nejdříve houby 5 minut podusit, nechat okapat a poté vložit do zamrazovací nádoby.

Také respektujte, že ne všechny potraviny lze zamrazovat. Například ovoce a zelenina, která jsou bohaté na vodu, do mrazáku nepatří. Po rozmrazení na vás místo dané potraviny totiž bude čekat kaše čehosi namočená ve vodě. Dále do mrazáku nepatří věci obsahující smetanu, mléko či majonézu. Výjimkou je máslo, které do mrazáku můžete uložit a to až na 6 měsíců. Hotová jídla zamrazit můžete, ale s ohledem na výše zmíněné – nemělo by se tedy jednat například o smetanové omáčky. Také smažená jídla nejsou pro zamrazení vhodná, protože strouhanka na sebe váže vodu a po rozmrazení vám opět vznikne nevábná konzistence.

Nezapomínejte na to, že ani mrazák neznamená uchování jídla na dlouhé časy. Například maso můžete dle druhu skladovat v mrazáku od 2 do 12 měsíců. Sladkovodní ryby mohou být v mrazáku maximálně 3 měsíce, mořské až 12 měsíců.

Potraviny zamrazujte ve vhodných nádobách – sáčcích, krabičkách či sklenicích. Vždy si hlídejte, že dané nádoby jsou určené pro zamrazování. Dále si na ně poznamenejte, co je uvnitř a kdy jste to do mrazničky uložili. Pro tyto potřeby se v papírnictví prodávají speciální samolepky do mrazničky.

Poslední krok – rozmrazení

Pokud dodržíte postupy zmíněné výše, máte velkou pravděpodobnost, že z mrazničky vyndáte jídlo o stejné chuti, konzistence a se zachováním maxima živin. Abyste však na konci vše nepokazili, tak ještě poslední doporučení na konec. Rozmrazování by mělo být pomalé, tj. přes ledničku. Teprve z ledničky vytahujte zamrazenou potravinu na pokojovou teplotu.

Napsat komentář