Proměňte topení v interiérový doplněk

Staré radiátory v moderní domácnosti nevypadají úplně nejlíp, když navíc mají ta nejlepší léta za sebou, řešíme, co s nimi. Měnit za nové je nechceme, protože je to poměrně nákladná záležitost, navíc bychom se připravili o teplo. Staré litinové radiátory hřejí ještě dlouho poté, co topit přestaneme, v tom je jejich velká výhoda. Tak co s nimi, aby do interiéru zapadli?

Radiátory bývají často pod okny

Ať už topíte plynovým kotlem nebo máte doma krbová kamna s výměníkem, která jsou napojená na ústřední topení, bez radiátorů se neobejdete. Bývají zavěšené na zdi pod okny, protože teplý vzduch, který z radiátoru proudí směrem vzhůru minimalizuje pronikání chladného vzduchu od okna do prostoru.

Když se na nich začne projevovat zub času, mnohdy před ně postavíme pohovku nebo nad ně zavěsíme dlouhé záclony a závěsy. Tím ale proudění tepla do místnosti výrazně omezíme, a výsledek? Máme doma chladno.

Zkuste je zakrýt

Že si teď odporujeme? Ale ne, jen je musíte zakrýt chytře. Záclony ani nábytek na mysli nemáme, existují řešení, která se dokonce postarají o větší teplo. Jaká?

Vsaďte na moderní kryt

Existují kryty v mnoha designech a provedení, které zavěsíte na radiátor a rázem máte doma nový designový doplněk. Není třeba vrtat do zdi, někdy mají dokonce magnet, takže je jejich instalace ještě jednodušší. Ve vrchní části krytu jsou navíc mřížky, kterými teplo proudí do místnosti a dojde k tzv. komínovému efektu. Tím, že je přední část kamen zakrytá, vzduch může v prostoru rychleji a lépe cirkulovat.

Víte, že kryty jsou oblíbené hlavně do dětského pokoje, protože plní i bezpečnostní funkci a brání poranění dětí? Radiátory jsou přece jen docela nebezpečné, děti se o ně v zápalu hry snadno mohou zranit. Kryt tomu zabrání. Proč si je ale nepořídit i do obýváku nebo ložnice?

Zdroj: fotobanka

A co parapet?

Vzhledem k tomu, že radiátory bývají pod okny, se toto řešení přímo nabízí. Parapet je skvělá věc, jen nesmí být moc široký. Nesmí zakrývat celou hloubku topného tělesa, nebo je třeba vsadit na parapet s průduchy.

Řešením může být i obložení radiátoru latěmi

Ano, i takové řešení je stylové a moderní, jen mezi jednotlivými laťkami musí zůstat volný prostor. A to i v horní části. Sice se tam dobře odkládají věci nebo staví květináče s živými rostlinami, ale radiátor přece máme kvůli teplu, stejně jako kamna. Potřebujeme, aby mohlo volně proudit do prostoru.

Napsat komentář