HOBBYMANIE(5)

Hlíva ústřičná – královna mezi houbami. Pochutnejte si na ní i vy

Hlíva ústřičná má mnoho příznivců a to díky své lahodné chuti a zdroji mnoha užitečných látek. Zařadíte-li ji do svého jídelníčku, můžete využívat všechny výhody, které svým konzumentům nabízí. Hodí se do velkého množství pokrmů a velmi snadno se zpracovává. Postačí, když ji očistíte a nakrájíte a můžete ji přidat do polévek, omáček nebo třeba pod maso. Využití nachází také jako součást pomazánek nebo rizota. Dá se zapékat, grilovat nebo obalit jako řízek. Máte-li ji větší množství, můžete ji zamrazit nebo usušit.

Připravte si chutnou polévku

Polévka připravená z hlívy ústřičné se těší velké oblibě. Základ představuje na másle osmažená cibulka, k níž postačí přidat na nudličky nakrájenou hlívu, přisypat koření a zalít vývarem. Sůl přidejte, až hlíva změkne.

Gulášový základ a další omáčky s hlívou

Hlíva představuje základ nejen guláše, ale i dalších omáček. Může být upravená na paprice a zahuštěná směsí smetany a hladké mouky.

Rychlé pokrmy s hlívou

Připravit si můžete minutku – hlívové klobouky opepříte, osolíte, obalíte v hladké mouce a zprudka osmažíte na oleji. Hlívu můžete také opéci na másle a dochutit plátky česneku. Chutné jídlo představuje hlíva zapečená s bramborem a smetanou.

Zapékání hlívy

Hlívu osolte a opepřete a můžete ji péci v alobalu. Opečte si s jarní cibulkou, česnekem a tymiánem, vsypte do zapékací misky, posypte nastrouhaným sýrem a zapečte. Podávat ji můžete s těstovinami nebo vařenými bramborami. Zapékat ji můžete také s těstovinami, smetanou a strouhaným sýrem.

Další úpravy

Vynikající pokrm připravíte, obalíte-li hlívu jako řízek a následně ji osmažíte. Před obalením ji můžete dochutit rozetřeným česnekem se solí. Hlívové klobouky můžete také grilovat. Ideální je, pokud je předem naložíte do bylinkové nebo česnekové marinády.

Napsat komentář