HOBBYMANIE(5)

Léčivé bylinky, které by neměly chybět ve vaší zahradě

Budete-li si pěstovat vlastní bylinky, máte možnost vychutnávat si je čerstvé a jejich nadbytek si nasušit na horší časy. Zájem o dochucování pokrmů bylinkami se stále rozrůstá. Které by tedy neměly chybět ve vaší zahrádce?

Levandule

Tato bylinka patřé mezi velmi obíbené. Poskytuje uklidňující vůni a dá se použít jak vnitřně, tak i zevně a to ve formě odvarů, tinktur nebo čaje.

Některé z nejlepších výhody levandule představují úlevu od stresu, podporu spánku a zklidňující účinky na pokožku. Může také pomoci zmírnit bolesti hlavy a může být použit v masážním oleji k úlevě.

V zahradě je levandule vytrvalá rostlina, která potřebuje plné slunce a dobře odvodněnou půdu, aby se jí dařilo. Jakmile se levandule usadí, je odolná vůči suchu a kromě jarního prořezávání nepotřebuje téměř žádnou péči.

Máta

Máta je rozhodně jednou z nejoblíbenějších léčivých bylin, kterou lze přidat do vaší zahrady.

Všechny odrůdy máty mají své vlastní jedinečné, i když podobné, výhody.Máta peprná, je například jednou z nejlepších bylinek na zažívání a může pomoci i při úlevě od bolesti.

Bylinka vám bude bujně růst v dobré až průměrné půdě na plném slunci nebo v částečném stínu. Důkladně zvažte její zasazení do nádob nebo tam, kde bude obklopena bariérami (jako jsou chodníky), tím ji udržíte pod kontrolou proti nadbytečnému rozrůstání.

Meduňka

Tuto bylinku si si oblíbili včely i bylinkáři a je, na pěstování, jednou z nejlepších léčivých bylin.

Její výhody zahrnují úlevu od stresu, podporu nervového systému, spánku a trávení. Listy také prokázaly antivirové vlastnosti a mohou pomoci zvýšit výkon mozku.

Meduňku lze snadno pěstovat v nádobách nebo venku na zahradě. Je to vytrvalá rostlina, která dosahuje výšky asi 2 metry. Může růst na plném slunci nebo v polostínu a přizpůsobí se i chudé půdě.

Napsat komentář