Chcete snížit spotřebu vody v domácnosti? Přinášíme tipy, jak na to bez zbytečných investic

Poplatky za spotřebu vody stále rostou. Jak šetřit a snížit její spotřebu? Není na tom nic složitého a obejdete se bez vyšších investic. Buďte důslední, do domácnosti pořiďte perlátory a neplýtvejte vodou.

Šetření s vody v koupelně

Tady se hodí úsporný perlátor, který sníží výrazným způsobem spotřebu vody. Díky němu si můžete nastavit průtok vody, který lze velmi snadno regulovat. Existují také úsporné sprchové hadice. U nich také lze nastavit průtok vody za minutu. Její cena je řádově asi do 800 Kč. Závisí však na tom, jaké další funkce hadice nabízí. Alternativu k úsporné hadici pak představuje šetřič vody do sprchy, který se instaluje mezi kohoutek a hadici. Jeho úkolem je snížení průtoku vody. Jeho cena je řádově do 300 Kč.

Šetření vody v kuchyni

Opět vám pomůže úsporný perlátor. Ideální volbou je výkyvný model. Ten umí nasměrovat vodní proud do stran. V nabídce naleznete perlátory s vnitřním nebo vnějším závitem. Nejen pomocníkem, ale i šetřičem vody je pak myčka nádobí. V nabídce naleznete také úsporné modely, které šetří jak vodu, tak i energii a dokonce i plyn potřebný pro ohřev vody.

Šetření vody na toaletě

Popřemýšlejte o toaletě, která disponuje duálním splachováním. Díky němu si můžete vybrat spotřebu vody pro spláchnutí. Ta bývá nejčastěji 3 a 5 litrů.

Obecné tipy pro šetření vody v domácnosti

Vodou můžete šetřit i během běžných domácích úkonů: Nenechávejte téci vodu, když si čistíte zuby. Voda nemusí téci také v případě, že si mydlíte ruce nebo nanášíte šampon či kondicionér do vlasů. Chcete-li šetřit vodu při koupání, raději dejte přednost sprše. V kuchyni ušetříte vodu, když nebudete mýt nádobí pod tekoucí vodou. Pračku nebo myčku nádobí zapínejte pouze v případě, že jsou naplněné.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *