Turnaj mistrů je za rohem

Zamilovali jste se do tenisu? Ať už ho sami rádi hrajete, nebo jen sledujete v televizi, určitě víte, že se zanedlouho bude konat Turnaj mistrů. Na něm se utkají ti nejlepší světoví tenisté tohoto roku a svedou boj o to, kdo je z nich opravdu ten nej. Jaká je historie turnaje a kdo se ho účastní?

Okénko do historie

Turnaj mistrů je závěrečným tenisovým turnajem mužské profesionální sezóny a účastní se ho 8 nejvýše postavených tenistů na žebříčku ATP Race ve dvouhře a 8 nejlepších párů ve čtyřhře, pokud se tenisté nekvalifikovali jiným způsobem. Oficiálně jde o ATP Finals, pro který se vžilo právě označení Turnaj mistrů. Založený byl už roku 1970, vůbec první ročník se konal v Tokiu.

Víte, že nejvyšší počet titulů z Turnaje mistrů má Srb Novak Djoković, který ročník 2023 vyhrál ve 36 letech jako nejstarší šampion? Se šesti trofejemi následuje Švýcar Roger Federer, po pěti titulech mají Čechoameričan Ivan Lendl a Američan Pete Sampras. Rekordních sedm deblových trofejí získali Američané Peter Fleming a John McEnroe.

Zdroj: fotobanka

Jak se Turnaj mistrů hraje?

Turnaj mistrů se koná jako závěrečný turnaj vždy v listopadu, v letech 2021 až 2025 ho hostí italský Turín. Už od vzniku turnaje, který se původně hrál pod označením Masters Grand Prix, se na něj hráči kvalifikují podle postavení v žebříčku a dosažených bodů z turnajů v dané sezóně. Původně hrálo 6 hráčů v jedné skupině systémem každý s každým, hráč s nejlepším výsledkem se stal vítězem. Od třetího ročníku bylo 8tenistůrozděleno do dvou skupin, první dva ze skupiny postoupili do semifinále, po kterém následovalo finále.

V roce 1982 došlo k další změně, základní skupiny se zrušily a ve vyřazovacím systému se utkalo hned 12 nejlepších tenistů.Čtyři nejvýše postavení na žebříčku měli volný los a začínali od čtvrtfinále. Do čtyřhry nastupovalo šest párů s volným losem prvních dvou nasazených.Změny následovaly i v dalších letech, dnes se dvouhry účastní osm tenistů kvalifikovaných v následujícím pořadí:

  • Zaprvé, sedm tenistů dle žebříčku ATP Race vydaného v pondělí po posledním řádném turnaji ATP Tour.Důležité jsou pro něj výsledky tenisových utkání.
  • Zadruhé, až dva grandslamoví vítězové figurující na 8. až 20. místě žebříčku, a to v pořadí dle sestupného umístění.
  • Zatřetí, osm hráčů na základě pořadí žebříčku ATP.

Víte, že do čtyřhry nastupuje osm párů kvalifikovaných podle stejných kritérií jako u singlistů?

Napsat komentář