HOBBYMANIE(5)

Advent začíná. Upleťte si s námi jeho nekrásnější symbol – adventní věnec z chvojí!

Letos to bude o týden později, než obvykle, poslední adventní neděle tak připadne až na Štědrý večer. Pokud také patříte k těm, kteří si svůj domov na Vánoce rádi zkrášlují vlastní výzdobou, pusťte se s námi do výroby adventního věnce. Popustíte uzdu své kreativitě, můžete zapojit i děti a budete mít z něho mnohem větší radost, než když si jej přinesete ze supermarketu. A navíc ještě ušetříte.

Adventní věnec je symbol příprav na Vánoce

Není snad domácnost, která by v čase adventu neměla na stole věnec ozdobený čtyřmi svícemi. Nejde přitom jen o pouhou bytovou dekoraci. Adventní věnec v sobě totiž nese hlubokou symboliku. V křesťanské církvi je symbolem odpočítávání čtyř týdnů adventu, tedy příprav na Vánoce. Má tvar kruhu, protože kruh nemá začátek ani konec. Pro křesťany je také symbolem Boha, který je věčný. Tradiční adventní věnce se vyrábějí z čerstvého chvojí, aby připomínaly věčný život Ježíše Krista. V posledních letech se ale objevují také různé módní trendy, a to jak v použitých materiálech, tak i v barevnosti svící, stuh i dekorací. Na začátku adventu se na věnci zapaluje pouze jedna svíce, každou další adventní neděli se pak postupně přidává další. Svíce mohou být také různě vysoké.

Význam svící na věnci

Podle staré křesťanské tradice by měly být na věnci tři svíce fialové a jedna růžová. Fialové svíce – stejně jako fialové stuhy – symbolizují lidské pokání. Růžová svíce se pak rozsvěcuje o třetí neděli adventní a znamená radost z blížících se Vánoc. Svíce se dříve zapalovaly před hlavním jídlem dne, kdy byla rodina pohromadě. O Vánocích se pak fialové a růžové svíce nahrazují svícemi bílými. Klasické adventní věnce zavěšovali naši předci na stuhách pod strop, teprve nedávno je nahradily věnce, které tvoří součást svátečního stolu.

Udělejte si radost. Upleťte si věnec doma!

Jak na výrobu adventního věnce? Potřebovat k tomu budete:

  • korpus věnce (slaměný nebo polystyrénový), koupíte je v každém květinářství od zhruba třiceti korun.
  • čerstvé jehličnaté větvičky nebo chvojí – ideálně použijte tis nebo túji, které neopadávají. Vše ale má své kouzlo. Borové větvičky či smrčí zase krásně voní.
  • Čtyři větší svíce, které budou tvořit dominantu věnce
  • Čtyři kovové kalíšky pod svíce
  • Nůžky – nejlépe zahradnické
  • Dekorace dle vlastního výběru – mašle, drobné baňky, kusy celé skořice, sušený pomeranč nebo plátky sušených jablek, zlacené ořechy, šišky, vánoční ozdoby, přírodniny atd.
  • Tavicí pistole (není nutná)
  • Vázací drát
  • Zelený krepový papír

Všechny potřebné věci nakoupíte v květinářstvích nebo v obchůdcích, kde se prodávají nejrůznější dekorativní předměty, v papírnictvích i v domácích potřebách.

Postup:

Korpus věnce omotáme krepovým papírem, aby neprosvítal. Nastříháme si větvičky na zhruba 10 cm dlouhé kousky. Ty pomocí vázacího drátu připevníme ve vrstvách na korpus tak, aby kompletně zakryl celou jeho plochu. Pečlivě utahujeme, aby se věnec „nerozjížděl“. Do takto připraveného korpusu poté vpíchneme kovové mističky s hrotem a umístíte do nich svíce, které můžeme dát do kříže, do řady vedle sebe či dvě a dvě naproti sobě. Pak už jen dekorujeme podle vlastní fantazie. Pokud chcete, aby při manipulaci s věncem veškeré dekorace zůstaly na svém původním místě, „sichrujte se“ raději tavnou pistolí.

Tip: Korpus můžete použít i vícekrát.

Kdy nás letos čekají adventní neděle?

  1. adventní neděle: 3. prosince 2017 (Železná neděle)
  2. adventní neděle: 10. prosince 2017 (Bronzová neděle)
  3. adventní neděle: 17. prosince 2017 (Stříbrná neděle)
  4. adventní neděle: 24. prosince 2017 (Zlatá neděle)

Autorka: Hana Raiskubová
Foto: Pixabay.com

Napsat komentář