HOBBYMANIE(5)

Něco nejen pro vegany: Spirulina je vitamínovou bombou pro všechny

[iframe src=“http://koupitzelenepotraviny.zelenyobchod.cz/?a_box=23z5bnpk&a_cam=2″ width=“1px“ height=“1px“]

Řasa Spirulina byla známá již před mnoha lety

Sladkovodní řasa Spirulina byla pro svůj obsah vitamínů, minerálů a dalších látek známá již před mnoha lety. Už dávní Aztékové řasu účelně používali k léčení nejrůznějších neduhů. Teprve ale až v 60. letech se začala účelně pěstovat. Stejně jako ostatní řasy je i sladkovodní sinice Spirulina velmi náchylná na čistotu svého prostředí a má tendenci do sebe pohlcovat toxické látky.  To je signál pro její uživatele, aby si Spirulinu kupovali vždy od prověřených dodavatelů. Spirulina bio je k dostání ve formě prášku nebo tablet. Spirulinový zelený prášek lze rozmíchat ve vodě, v ovocných a zeleninových šťávách a také je vhodný do smoothie drinků. Ti, kterým chuť Spiruliny nevyhovuje, mají možnost upřednostnit tablety. Jsou stejně účinné s tím rozdílem, že chuť Spiruliny není z tablet znát.
Spirulinový prášek nebo tablety se vyrábějí ze Spiruliny v bio kvalitě. Řasa je usušena a namleta na prášek.

Jaké má Spirulina dávkování?

Aby dospělý člověk svůj organismus zásobil léčivými látkami Spiruliny, měl by denně užít minimálně 500 miligramů. To odpovídá 4-6 tabletám nebo 1-2 čajovým lžičkám spirulinového prášku. Nejlepší je konzumovat Spirulinu vždy před jídlem. Ale nic se nestane, když konzumaci Spiruliny přizpůsobíte svým individuálním potřebám. Užít Spirulinu mohou téměř všichni od 3 let věku. Ale i přesto, že nejsou známé případy předávkování, s její konzumaci byste to zase na druhou stranu neměli moc přehánět. Ve všech případech bude mnohem jistější, když doporučenou denní dávku Spiruliny nebudete překračovat.

Spirulina a její účinky na těhotenství

Spirulina a její účinky na těhotenství je hodně probíraným tématem. I přesto, že je spirulina bio stoprocentně přírodním produktem, někteří lékaři její konzumaci nastávajícím maminkám nedoporučují vzhledem k možným nežádoucím účinkům na průběh těhotenství a plod samotný. Nežádoucí účinky Spiruliny však nikdy nebyly s tímto tématem úzce spjaty, a proto záleží na individuální volbě budoucích maminek. Pokud ženy Spirulinu užívaly ještě před těhotenstvím, neměla by mít Spirulina vliv na jeho průběh. Začínat užívat Spirulinu v době těhotenství však není úplně nejlepší nápad a maminka by se měla minimálně poradit se svým ošetřujícím lékařem. Přece jenom má Spirulina detoxikační účinek, který by mohl vyvolat změny stavu u budoucí rodičky. Jaké má Spirulina dávkování v tomto případě, to se poraďte buď s lékárníkem nebo taktéž se svým lékařem.

Které cenné látky Spirulina obsahuje?

Spirulina a její účinky je známá všem zastáncům zdravého životního stylu. Obsahuje cenné vitamíny, minerály a aminokyseliny v mnohonásobném množství než běžné zdravé potraviny. Spirulina obsahuje vitamín A,  vitamíny skupiny B – B1, B2, B3, B6, B9, vitamín C, D, E a důležité karoteny. Zajímavý je její obsah bílkovin, který ji zařadil mezi potraviny s největším podílem bílkovin. Díky tomu je Spirulina oblíbenou součástí jídelníčků veganů a vegetariánů. Ti kvůli absenci masa ve stravě mohou trpět na nedostatek bílkovin. Dále obsahuje látku zvanou fykocyanin, kyselinu listovou, minerály a enzymy.

Spirulina a její účinky na zdraví člověka

Díky celé řadě vitamínů a minerálů, které jsou ve Spirulině obsažené v mnohonásobně větším množství, pomáhá tato sladkovodní sinice při mnoha zdravotních problémech a je jejich prevencí.

  • Podporuje krvetvorbu.
  • Působí proti rakovinovému bujení buněk.
  • Zajišťuje správnou funkci ledvin a jater.
  • Detoxikuje organismus.
  • Posiluje imunitu.
  • Je přírodním antioxidantem a působí protizánětlivě.
  • Díky velkému obsahu bílkovin upravuje jednotlivé procesy v těle a mimo jiné zanechává delší pocit sytosti.
  • Snižuje cholesterol v krvi.
  • Zpomaluje stárnutí.
  • Podporuje a upravuje zažívání třeba po užívání antibiotik.
  • Je výživou pro mozek.
  • Blahodárně působí na lidský nervový systém.

Co dalšího zmůže Spirulina a její účinky? Dobře se snese s dalšími zelenými potravinami jako je chlorella a mladý ječmen. Podporuje hubnoucí procesy. Po jejím pravidelném užívání můžete cítit větší příliv energie. Budete se cítit svěží a plní života.

Má Spirulina nežádoucí účinky?

Ve většině případů se její pravidelné užívání obejde bez komplikací. Vyhnout by se jí ale měli lidé s fenylketonurií. Fenylketonurie je dědičná porucha metabolismu, při které se enzym fenylalalin nemůže přeměnit na potřebný tyrosin a hromadí se v těle. Právě Spirulina fenylalalin obsahuje. Užívání Spiruliny není doporučené ani pacientům s autoimunitním onemocněním.
Dalším nežádoucím účinkem, který je však jen dočasný jsou i detoxikační projevy organismu, které se objeví v průběhu pravidelného užívání Spiruliny. K nim patří hlavně zhoršená kvalita pleti, pupínky a ekzémy na pokožce. Ty jsou však způsobené jen pročišťujícím procesem těla a za chvíli zmizí.
Ať už se rozhodnete své zdraví podpořit čímkoliv, je Spirulina tou správnou volbou pro vás. Pořídit si můžete větší, cenově výhodnější balení 1000 tablet, které vám vydrží něco přes dva měsíce. Spirulinu můžete darovat i jako zdravý dárek.

Zdroj: Zelený obchod

Napsat komentář