Rybařina, její techniky a potřebná výbava – část I.

Rybařina se stala v poslední době velmi oblíbeným, volnočasovým koníčkem. Čím dál více se jí věnují jak lidé v důchodovém věku, tak i mladší generace, které do rybaření vnáší nové techniky, jejich zdokonalení a další inovace a to ať už v podobě techniky, nebo nástrah. Stejně tak se zejména u mladší generace rybářů čím dál více provozuje rybolov na soukromých vodách. Nutno podotknout, že na těchto soukromých vodách nejsou vždy totožná pravidla pro rybolov a ve většině případů si z takovéto soukromé vody, na rozdíl od vody svazové, nelze rybu odnést.

Poslední dobou se těší velké oblibě také sportovní, nebo chcete-li závodní rybolov. Zjednodušeně řečeno se jedná o rybářské závody několika týmů. Závody a jejich propozice podléhají pravidlům, které určuje ve většině případů samotný organizátor. Stejně jako jsou závody jednotlivců, setkáme se také se závody dvou či tří členných týmů. Na našich vodách se těší největší oblibě kaprové závody, příchodem nových technik, které se neustále zdokonalují, se pořádá nemalé množství v závodech na plavanou, feeder či přívlač.

Zdroj: fotobanka

Z českých, ale i zahraničních vod známe několik standardních rybolovných technik. Mezi nejznámější techniky pro lov kaprovitých a bílých ryb patří určitě chytání na položenou, na plavanou případně v poslední době velmi oblíbená technika feeder. Pro lov dravých ryb je to pak chytání na živé či mrtvé nástražné ryby a rybolov na přívlač.

V následujících několika článcích popíšeme zjednodušeně všechny uvedené techniky rybolovu, jejich základy a v neposlední řadě rybářské potřeby či výbavu, kterou tyto jednotlivé techniky využadují a kterou je nezbytné mít nad rámec zákonem povinné rybářské výbavy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *