HOBBYMANIE(5)

Seriál: Cestujete o svátcích s domácími mazlíčky? Rady a tipy, jak vše zvládnout v klidu a pohodě (1)

Zvířata stejně jako lidé mohou trpět tzv. kinetózou. Někdy je zase rozumnější nechat je doma kvůli jejich zdravotní indispozici či přílišnému temperamentu. Pokud přece jen potřebujete odcestovat a vašeho mazlíčka nemá kdo hlídat, případně jste zvyklí nehnout se od něj ani na krok, pečlivě si společnou cestu naplánujte. Nezapomeňte ani na další důležité věci, které je potřeba zvířeti během cestování zajistit. Budou se vám hodit zvláště v době svátků, kdy nejsou plně k dispozici veterináři ani další potřebné instituce.

Sedmero základních rad:

  • před delší cestou nechte raději svého mazlíčka očipovat tzv. mikročipem
  • zkontrolujte, zda má vaše zvíře v pořádku veškeré vakcinace
  • mějte vždy při sobě fotografii vašeho mazlíčka – usnadní vám situaci v případě, že se zvíře ztratí
  • mějte s sebou pitnou vodu a misku na vodu
  • nezapomeňte na krmení a pamlsky, popř. léky, jestli váš mazlíček nějaké pravidelně užívá
  • přibalte mu jeho oblíbenou hračku
  • v případě delší cesty nezapomeňte na zvířecí kosmetiku – přípravky na péči o srst, (šampon, hřeben) a nůžky na stříhání drápků

Cestujete autem? Nejlépe s přepravkou

První a nejdůležitější zásada, která platí pro cestování v extrémní zimě či horku – nikdy nenechávejte zvíře v autě samotné. Mohlo by to mít fatální následky. Stejně jako kočka nepatří za zadní sklo auta, pes nesedí vedle řidiče.

Kočkám je nejlépe v přepravce se zamřížovanými dvířky. Boxy mohou být plastové, ale i proutěné. Na dno přepravky dejte savou podložku a nezapomeňte si vzít náhradní kvůli výměně. Nic nezkazíte ani miskou s kočkolitem. Na krátké vzdálenosti stačí plátěná uzavíratelná taška nebo kočičí postroj. Při delších cestách dělejte pravidelné přestávky po dvou až třech hodinách. Kočku už před plánovanou cestou raději nekrmte. Oceníte to, pokud se objeví nevolnost a zvracení.

Psa není vhodné nechat sedět na klíně spolujezdce. Důvěřujte rozhodně ochranné přepravce, kterou umístíte do zavazadlového prostoru. Vezměte si případně do auta také postroj, vodítko nebo jiné pomůcky, s jejichž pomocí zvýšíte bezpečnost vašeho zvířete v průběhu jízdy. Nedovolte mu cestovat s hlavou vystrčenou z okna. Prach a jiné nečistoty mu mohou vlétnout do oka, uší nebo nosu a způsobit nejen infekci, ale i zranění.

Na cesty suché krmivo

Pravidelné krmení svého mazlíčka nechte raději až na konec cesty nebo na závěr dne. Jako vhodnější se jeví suché krmení, ale dbejte i na to, na co je zvíře zvyklé. Jestliže mu dáváte konzervované krmení, nespotřebovaný zbytek vyhoďte. Vezměte s sebou nádobu s vodou.

Pokud vaše zvířátko nepočká s krmením na konec dne, naplánujte si zastávky také na venčení. Během něj poskytněte zvířeti menší množství krmení a vody. Nezapomeňte při odchodu z domova vzít vodítko a košík.

Tip: Když víte, že váš mazlíček špatně toleruje cestu autem, požádejte svého veterináře o vhodné léky. Jedině tak se z vašeho výletu nebo dovolené nestane peklo, ale užijete si spoustu zábavy a pohody všichni společně.

Autorka: Hana Raiskubová

Napsat komentář