HOBBYMANIE(5)

Z lékárničky našich babiček: Před heřmánkem smekni, před bezem si klekni, říkají

Před heřmánkem smekni, před bezem klekni, říkávaly s pokorou už naše babičky. O léčivých účincích bezu černého (Sambucus nigra), lidově řečeného bezinky, kozičky nebo také chebz, věděly své.

Na záněty, pročištění ledvin i revma

Voňavé bezinky jsou totiž zázračným lékem nejen na nachlazení a zanícené močové cesty, ale pro své močopudné účinky ulevují i při zácpě. Účinné jsou také proti bolesti, proto se využívají například při migréně. Úlevu přinesou při bolestech trojklanného nervu nebo při zánětech dutiny ústní. A pokud trpíte na záněty středního ucha, připravte si odvar z květů bezu černého ke zmírnění bolesti. Využít k léčivým účelům se dají snad všechny části tohoto keře. Třeba čerstvá zelená kůra se přikládá na spáleniny, zatímco mast z květů, kterou si můžete sami jednoduše připravit tím, že do základu použijeme třeba vepřové sádlo, pomáhá při hojení hnisavých zánětů. Stačí svařit 10 gramů sušených květů se dvěma lžícemi nesoleného vepřového sádla, přecedit přes čisté plátýnko, nalít do sklenice a uložit v chladu. Připravit si z bezinek můžete kloktadlo na zanícený nosohltan nebo mandle, na podzim pak listy využít jako obklad, který zbaví tělo revmatických bolestí. Trpíte chronickým zánětem čelních dutin nebo vás trápí hučení v uších či bolest hlavy? Potom vám pomůže inhalace roztoku ze 4 hrstí sušených bezových květů, 2 kávových lžiček mletého kmínu a 3 stroužků nakrájeného česneku. Všechny ingredience dejte do hrnce s vodou, 1-2 minuty povařte a inhalujete. Obklady z čerstvých listů černého bezu zase velmi dobře působí na záněty Achillovy šlachy, pohmožděniny či tzv. ostruhy na patách. Čerstvé listy mírně naklepejte a přiložte na postižené místo. Obalené pak nechte působit přes noc. Na pročištění ledvin skvěle funguje močopudná bezová limonáda. Pět větších květů operte, dejte do třílitrové sklenice a přidejte kolečka většího citronu. Zalijte 3 litry převařené vychladlé vody, ve které jste rozmíchali 2 lžíce octa a 150 gramů cukru. Po pěti dnech scedťe a co nejdříve nápoj vypijte.

Léčivá zásobárna na každé mezi

Bez černý je jedna z nejdostupnějších léčivek vůbec. Od konce května do zhruba půlky července na něj můžete narazit na každé mezi okolo silnic, u plotů zahrad i na okrajích lesa a polních cest. Bílá květenství tohoto divoce rostoucího keře, který může dorůstat až do výšky 5 metrů, mohou mít v průměru až 20 cm – a rozhodně je nepřehlédněte. Také jejich silné aroma je omamující, takže některým jedincům nemusí být pronikavá vůně příjemná a může vyvolat dokonce bolesti hlavy.

Babičkovská delikatesa? Bezinky v těstíčku!

Sirup z černého bezu zná asi každý, ale co třeba bezinky smažené v těstíčku? Pokud jste ještě neochutnali bezinková jídla z repertoáru našich babiček, vezměte košík a nůžky do ruky a cestou zpět se zastavte pro pivo a mladé brambory. Z hladké mouky, vajec a piva si pak připravte hustší těstíčko, které osolte a opepřete. Květy pořádně operte a namočené v těstíčku osmažte ve větším množství oleje z obou stran dozlatova. Do těstíčka můžete přidat také strouhaný sýr. S pažitkovými nebo petrželovými bramborami si na talíři vytvoříte dokonalou iluzi starých časů. Skvěle chutnají také na sladko. Do těstíčka ale nepřidávejte sůl, pepř ani sýr, jen po usmažení květy hojně posypte skořicovým cukrem.

Bezinkový sirup nevařte, uchováte tak léčivou sílu byliny

Internet se recepty na domácí sirup z bezových květů jen hemží, ale který si vybrat? Liší se poměrem vody, cukru, květů, do některých lze přidat kyselinu citronovou kvůli konzervaci a delšímu uchování. Pokud ale chcete sirup zdravější, který uchová v bezinkách žádoucí léčivé látky, vyzkoušejte třeba tento:

  • 25 květů bez černého
  • 1,5 litru vody
  • 1 celý citron i s kůrou
  • 1 kg hnědého cukru

Oprané květy zalijte vodou, přidejte citron nakrájený na kolečka a dejte na 24 hodin do chladna. Potom tekutinu přeceďte přes plátýnko, vmíchejte cukr a jen velmi mírně zahřejte. Cukr poté míchejte, dokud není rozpuštěný. Sirup nalijte do vyvařených sklenic a postavte dnem vzhůru jako marmeládu, dokud úplně nevychladne.

Domácí sirup z květů je vynikající jako osvěžující letní drink – třeba ve vysoké sklenici s limetou, hromadou ledu a snítkou čerstvé máty. Na podzim jej můžete využít i jako sladidlo do čaje, zvláště při nachlazení.

Tip: Sušený bez černý je výborný také na nachlazení. Květy ale sušte zprudka, jinak zhnědnou.

Pozor ale na nežádoucí účinky bezu černého. Nejen zralé plody, ale i další části této léčivé dřeviny obsahují jedovatý sambunigrin. Ve větším množství může vyvolat zvracení, průjem i závratě.

Napsat komentář