HOBBYMANIE(5)

Inspirace v retro stylu: Osvědčený recept na perníčkové těsto

V životě člověka se může změnit řada věcí včetně jména, což potkalo před časem i Jarku Macurovou (dosud jste ji asi znali pod příjmením Galičáková), nicméně vzpomínky přetrvají. A jeví se postupně ve stále příjemnějším světle, byť původní prožitek mohl mít k idyle daleko. Doslova by se dalo říci, že zrají jako dobře vypracované perníkové těsto.

Perníčky coby vzpomínky paní Jarky

Novou zkušenost Jarka udělala od doby, co jsme ji navštívili naposledy, také s těstem na perníčky, jež nesou její nezaměnitelný rukopis. „Vlastně jsem vše od základu změnila,“ přiznává. A dodává, že vsadila na recepturu od Julie Chadimové ze Strakonic, ale postupně si ji mírně upravila. A přišla mimo jiné na to, že vypracovaný zaklad, tedy již hotové těsto, se vyplatí nechat v míse robotu při pokojové teplotě třeba i půl dne odležet. „Během této doby vyzraje a na výsledku je to pak znát. Teprve potom je dopracuji ručně na válu a uložím v chladu,“ pokračuje.
Průběžně Jarka samozřejmě pracuje také na vzhledu svých perníčků. Doslova by se dalo říci, že ještě „přitvrdila“ v tzv. vintage stylu. Ve skutečnosti to není žádné retro, tedy napodobovaní starých trendů, ale svébytný dekorativní směr, který se soustředí na vše původní z doby ne příliš vzdálené (50. a 60. léta minulého století), počínaje módou a textilem s tapetovými vzory v babičkovském duchu až po rozmanité předměty každodenní potřeby. „Pro mě je to čas dětství spojený s řadou vzpomínek na babičku. A protože to nebyla doba velké hojnosti, zapsaly se mi mnohé věci, například hračky, opravdu důkladně do paměti. Vlastně je to takové zamražené dětství,“ směje se Jarka.

Co budete potřebovat pro přípravu perníkového těsta:

0,5 kostky 100% tuku (Omega),
300 g medu,
1 kg hladké mouky (třetinu lze nahradit špaldovou),
300 g moučkového cukru,
1 lžíci kvalitního kakaa,
2 vrchovaté lžíce směsi perníkového koření (Kotanyi),
25 g jedlé sody,
7 středně velkých vajec;
na potření:
2 žloutky,
1 bílek,
1 lžička práškového kakaa,
trochu vody

Jak na to krok za krokem:

Tuk rozehřejte spolu s medem, vše dohladka vymíchejte a odstavte. Zvlášť prosejte do mísy robotu mouku s moučkovým cukrem a kakaem, přijdete koření, sodu a vše nasucho promíchejte. Do důlku přilijte vlažný tuk s medem, přidejte vejce a vše dobře prohněťte. Vypracované těsto nechte v míse pod folií při pokojové teplotu půl dne odležet, vyklopte je pak na val a rukama je dopracujte, případně do něj dle potřeby zahněťte další mouku.
Zabalené ve folii nakonec uložte v chladu, vydrží i měsíc.
Bochánek pak dle potřeby rozpracujte a z vyvaleného platu vypichujte libovolné tvary, jež zprudka upečete na plechu s papírem v troubě vyhřáté na 170 °C (doba dle velikosti). Hotové a vychladlé perníčky potřete směsí, jejíž základ tvoří žloutky vymíchané s bílkem a kakaem rozpuštěným v troše studené vody do podoby kašičky. Potřené kousky hned vložte do trouby vyhřáté na cca 80 až 100 °C a krátce je zapečte. Hotové vydýchané perníky zdobte polevou; na kontury používá J. Macurova Královskou glazuru vyšlehanou dle návodu s vodou a plochy poleva klasickou polevou utřenou z bílku, prosátého moučkového cukru a citronové šťávy.


11-Pern_IobalNEPŘÉHLÉDNĚTE!!!
Tento recept jsme převzali z časopisu Knihovnička Recepty, který je celý věnovnaný perníčkům a medovníčkům. O své zkušenosti a recepty se v něm s vámi podělí zkušené perníkářky z celého Česka. V Knihovničce recepty tak najdete spoustu inspirace pro to, jak oslavit svátky. Časopis si nově můžete koupit také v digitální podobě do svého počítače, smartphonu či tabletu, navíc se slevou ZDE ►►►

 

Napsat komentář