HOBBYMANIE(5)

Pozvánka na výstavu: Poznejte dílo akademického malíře Lukáše Příčiny

Výstava Lukáše Příčiny začíná dnes, 20. listopadu 2014, v pražském Caffe bar Sapfó v Nitranské ulici a potrvá do 20. ledna 2015. Je věnována jeho dlouholetému příteli, nedávno zesnulému novináři a spisovateli Vladimíru Hrubému. Výtěžek z prodaných obrazů bude věnován na dobrovolnou sbírku, která poslouží k zaplacení pohledávek, které kvůli dlouhodobé těžké nemoci Vladimírovi vznikly.

Kdo je Lukáš Příčina

Kreslíř, grafik a ilustrátor, Akademický malíř Lukáš Příčina, se narodil v Jeseníku ve znamení Blíženců. Po absolvování UMPRUM v Ostravě studoval na AVU v Praze a Bratislavě pod vedením Cyrila Boudy, Milady Kudláčkové, Albína Brunovského a Jozefa Bubáka.
Od roku 1992 žije a tvoří výhradně v Praze. Působil také jako asistent na AVU v oboru kresba. Z jeho rané tvorby je cítit vliv jeho velkého vzoru, Karla Laštovky, od té doby se však vypracoval v osobitého kreslíře a grafika s nezaměnitelným rukopisem. Jeho surrealistické kresby jsou protkány podrobnou studií anatomie lidského těla.
 V poslední době se ale začal více a rovněž úspěšně zabývat počítačovou grafikou, webovým designem a kombinovanou technikou,  vyznačující se nezvyklým pohledem na věci kolem nás a v nás. Dokonalá znalost výtvarné anatomie Lukáši Příčinovi umožňuje pohrávat si s těly a jejich pohybem, i když touha poznávat nové věci a netradiční postupy jej vede také často úplně jinam.
Výstava představuje především umělcovu kombinovanou technikou. Jeho precizní surrealistické kresby jsou velmi oblíbeny nejen v Česku, ale také  v zahraničí (Slovensko, Německo, Dánsko, Velká Británie, USA atd. )

Autor: Jaroslav Volný
Foto: Archiv Lukáše Příčiny

Napsat komentář