HOBBYMANIE(5)

SOUTĚŽ O CENY: Jedeme s pejskem a kočičkou na dovolenou. Jak je chránit?

Cestujeme se psem i kočkou

Konečně! Je krásně, večery jsou teplé, rána svěží a vy už se nemůžete dočkat dne, kdy zabouchnete v práci dveře se slovy „Tak po dovolené ahoj!“. Právě dovolená by se měla strávit s těmi, které máme nejraději, takže s sebou nezapoměňte vzít i svého čtyřnožce, ať je to pes a nebo kočka. Ani během dovolené však nezapomeňte na jejich pečlivou ochranu před vnějšími parazity, kteří je pronásledují nehledě na to, kde jedny hranice končí a druhé začínají, u moře i u rybníka. Důsledná prevence je hlavní cesta ke spokojenosti a zdraví.  

Parazitům neujedete

Léto, to je čas stvořený k odpočinku a pohodě. Ať už je cílová destinace vaší letošní dovolené na Šumavě nebo v Portugalsku, nezapomeňte chránit vaše domácí mazlíčky před vnějšími parazity (zejména klíšťaty, blechami a komáry). Už v průběhu měsíce května a června klíšťata na území České republiky ukázala, že není radno si s nimi zahrávat.
Jejich aktivita pravidelně měřená Hydrometeorologickým ústavem se dlouhodobě pohybuje na těch nejvyšších stupních a alarm zdraví si žádá pozornost. I v zahraničí však mohou zvířata přijít do kontaktu s nebezpečnými parazity. Nezapomeňte na to, že se váš pejsek také může setkat s jinými psy, a ti si mohli ze svého domova přinést třeba nepříjemné blechy nebo infikované klíště. Parazit může rázem změnit svého hostitele a přece nechcete, aby tím dalším byl váš pes nebo kočka.

Pokušitelé zdraví

Klíště je nebezpečným vnějším parazitem, který může být přenašečem závažných onemocnění,  jako je např. lymská borelióza, babezióza či klíšťová encefalitida. Ani za hranicemi naší země před nimi nejsme v bezpečí. Stejně tak tomu je např. u komárů, kteří se nezastaví ani před hustým kožichem vašeho hafana a pouhým bodnutím mohou přenést nebezpečné infekční onemocnění. Takovým je například srdeční červivost, kdy červ parazituje v srdci psa či kočky.
Blechy v kožichu? Nechcete je, vy, ani pes, ani kočka, a ani váš byt po nich netouží. Rada zní, chraňte své domácí mazlíčky a chraňte tak i sebe. U napadení blechami je třeba důsledně vyčistit i okolní prostředí, ve kterém se vyskytují blechy v různých vývojových stádiích. 

STOP parazitům – dejte přednost pohodovému létu

Vnější parazité jsou soupeři zákeřní, buďte proto nároční na antiparazitární přípravek, kterým budete chránit vašeho domácího mazlíčka. Mezi hlavní požadavky by měl patřit repelentní účinek přípravku. Právě ten zajistí, že dříve než se klíště stihne na kůži zvířete přisát, odpadá a následně uhyne. Působící látky zajistí, že si parazit na těle zvířete připadá jako na rozpálené plotně a není na něm schopen setrvat.
Přibalte s sebou proto na dovolenou např. Advantix spot-on (pipety aneb kapky na hřbet zvířete) pro vašeho psa. Disponuje repelentním účinkem a představuje pětinásobnou ochranu před parazity, a to před klíšťaty, blechami, komáry, všenkami a bodavými mouchami. Advantix zakoupíte během návštěvy u vašeho veterináře, v lékárnách i v obchodech s chovatelskými potřebami. Je k dostání ve čtyřech baleních dle hmotnosti psa a je bezpečný pro štěňata již od 7 týdnů věku a nad 1,5 kg hmotnosti, březí i kojící feny.  Advantix je možné aplikovat pouze psům, kočky totiž netolerují účinnou látku permethrin.
Nezapomeňte ani na pravidelné odčervování vašeho psa a kočky. Světy parazitů vnějších a vnitřních jsou totiž propojené a tak i ochrana před parazity musí být komplexní. Právě blecha je mezihostitelem tasemnice, která je jedním z vnitřních parazitů, kteří se pokoušejí o zdraví domácích zvířat. Dbejte proto na pravidelné odčervování vašeho psa a kočky alespoň jednou za 3 měsíce např. pomocí odčervovacích tablet Drontal.
Autor a foto: Bayer

 

Soutěž pro Vás a výhra pro psa a kočku!
Zasoutěžte si s námi a vyhrajte pro svou kočku nebo psa čistič uší značky Vetriderm. Vaši odpověď zašlete na adresu
ochranamazlicka@seznam.cz. Řešení najdete v našem článku nebo na stránkách www.zdravymazlicek.cz. Zasílat své odpovědi můžete do 20. srpna 2014 včetně.  Do 14 dní od ukončení soutěžního kola vás vyrozumíme e-mailem a zašleme výhru. Výhru získává autor každého 5., 10. a 15, 20 a 25. e-mailu se správnou odpovědí. Každý soutěžící může zaslat pouze jeden e-mail na jedno kolo soutěže!
Soutěžní otázka: Od jakého věku je spot-on Advantix vhodný pro psy?  
a) Od 5 týdnů věku a 1 kg hmotnosti
b) Od 7 týdnů věku a 1,5 kg hmotnosti
c) Od 8 týdnů věku a 2 kg hmotnosti

 

Napsat komentář