HOBBYMANIE(5)

Vyhlaste boj prachu v bytě

Pro alergika představuje prach vážný problém, ovlivňující jeho zdravotní stav. Abyste se ho zbavili nebo alespoň snížili na minimum, musíte začít s likvidací zdrojů tvoření prachu.

Kde se bere?

Kde se prach vlastně bere a jak je možné, že vysmýčíte byt a už po pár hodinách můžete zase stírat vrstvu z komod v obýváku? Je to prosté – prach pochází z nás. Lidské tělo se totiž loupe a odpadávají z něj šupinky kůže. Stejně tak se drobná vlákénka uvolňují také z našeho oblečení a z bytových textilií. Ta se pak vznáší ve vzduchu a usazují na všem, co leží v bytě. Stačí jen otevřít okno nebo udělat průvan a prach se dokonale zvíří. Prachu v bytě se úplně zbavit nejde, ale dá se jeho tvorba snížit a usnadnit si tak úklid. Hlavní zásada zní: nepořizujte si do bytu zbytečnosti, na nichž se prach tak rád usazuje.

Největší zdroje: koberce a sedačky

Vstát ráno z postele a místo na studenou podlahu došlápnout bosou nohou do měkkého koberečku, to je sen každého z nás. Ale pozor! Koberce jsou sice příjemně hřejivé a útulné, jenže za cenu obrovského množství prachu, který spolykají. Ten se z něj pak nejen uvolňuje do vzduchu, ale také se v něm drží jako klíště. Jak s tím bojovat? Často vysávejte a několikrát do roka koberec vyklepejte. Alespoň jednou ročně ho nechte vyčistit profesionální úklidovou firmou. Také čalouněný nábytek jako je sedačka, sofa, lenošky a křesla patří mezi největší lapače prachu. I tyto součásti bytu pravidelně vysávejte a klepejte polštáře. Nebo si pořiďte nábytek z kůže, popř. ji nahraďte syntetickými napodobeninami.

Nejen dekorace, ale i šaty ze skříně

Pokud na oknech u své sousedky nevidíte viset záclony a večer co večer se tam nezatahují těžké brokátové závěsy, nemusí být důvodem její spořivost. Právě tyto bytové dekorace jsou totiž dalšími obrovskými zdroji prachu, které je třeba pravidelně prát. Příval prachu je na světě i tehdy, když otevřete skříň a protřepete pár triček nebo svetrů. Ochrana je jednoduchá – častý generální úklid šatníku. Na sezónní věci volte speciální plastové pytle nebo vaky, případně je ukládejte do plastových krabic.

Uklízejte s pomocí vody

Suché prachovky prach spolehlivě zvíří. Proto si vždy vezměte s sebou na pomoc kbelík s vodou. Mokré čištění preferujte nejen u koberců. Převlékejte často ložní prádlo. Při úklidu postupujte vždy od stropu k podlaze, právě tam se totiž prach víří. Úklid vám v mnohém usnadní parní přístroje nebo robotický vysavač. Také čistička vzduchu se může hodit – zejména v domácnostech s alergiky či astmatiky. Bezprašné prostředí vytvořit nejde, mikročástice prachu ale rozhodně zvládnete alespoň eliminovat.

Autorka: Hana Raiskubová

 

 

 

 

 

Napsat komentář