HOBBYMANIE(5)

Co možná nevíte o kiwi

V České republice se kiwi začalo objevovat v 80. letech 20. století a většinou pochází z Itálie, která stala hlavním dovozcem tohoto ovoce. Kromě Nového Zélandu se dnes pěstuje také ve Francii, Chile, Japonsku, Řecku a USA.

Chuť a zralost

Chuťově nemá kiwi s angreštem opravdu nic společného. Spíš připomíná kombinaci banánu, jahod a ananasu. I slupka je jedlá a doporučuje se před konzumací pořádně omýt, málokdo však kiwi konzumuje celé. Má oválný tvar, ale není špičaté. Nezralé kiwi je tvrdé, jak zraje, postupně měkne. Mačkáním plodu nijak neprospějete. Vedle zeleného kiwi existuje i zlaté kiwi – vzhledově je ještě méně lákavé, ale má sladší chuť. Špička zlatého kiwi je kulatější a tvarem tak ovoce připomíná spíš hrušku. Má také mnohem méně chloupků na slupce. Dužina má světlejší nažloutlý vzhled.

Nechte kiwi dozrát s banánem

Zralé plody poznáte hmatem podle měkkosti. Je však potřeba je rychle zkonzumovat. Tvrdší kiwi se dá také jíst, ale počítejte, že bude kyselejší. Postupně dozraje, když ho necháte pár dní v klidu. Zrání napomůžete, když ho umístíte do papírového sáčku společně s banánem.

Kiwi jako zdroj vitamínů

Kiwi obsahuje desetkrát více vitamínu C než citrusové plody, zajímavá je i kombinace vitamínu C s horčíkem. Dále obsahuje vitamín E a je bohaté na bílkoviny. Posiluje imunitní systém, napomáhá zvládat stres a dokáže podpořit tvorbu hormonu, jenž způsobuje dobrou náladu. Působí jako výborná prevence proti nachlazení. Pomáhá dokonce při krvácení kostí a paradontóze a při snižování cholesterolu. Má schopnost ředit krev a chrání proti poškození DNA.

Jak loupat kiwi?

Řada lidí jí kiwi podobně jako vajíčko natvrdo. Odřízne špičku a vydlabe ho lžičkou. Dá se také rozkrojit nožem podélně a lžičkou vydlábnout obě půlky. Slupka se dá také odřezat nožíkem nebo škrabkou na brambory, když je ovšem ovoce trošku tužší. Slupka se dá také odloupnout o hranu sklenice, když seříznete okraje kiwi a rozříznete ho napůl. Poté stačí zatlačit na hranu sklenice a kiwi zbavené slupky do ní sklouzne.

Ideální v salátu i na koláč

Kiwi skvěle chutná v ovocných salátech, koktejlech a dá se z něj udělat také výborné smothie v kombinaci s jablky a bánany. Osvěžující chuť dodává také dezertům a moučníkům. Známé jsou kiwi řezy či ovocné koláče z kiwi.

Autorka: Vanda Filipová

Napsat komentář