HOBBYMANIE(5)

Varovné signály těla

Pokud jste často nemocní, trpíte virózami, migrénou či úpornou bolestí zad, otékají vám nohy nebo padají vlasy či „jen“ trpíte třeba chronickou nespavostí, rozhodně zbystřete. Není totiž dobré sezobnout pilulku a tyto signály ignorovat. Nemoci jsou totiž podle celostní medicíny psychosomatického původu. Souvisí s tím, co člověk momentálně prožívá a do jaké míry jím cloumají negativní emoce. Podle psychosomatiků blokují přirozený tok energie.

Pozor na hněv nebo smutek

Projevy v těle jsou posledním varováním. Nenechte se proto unášet takovými emocemi jako je např. zlost, hněv, strach, žal nebo smutek. Obavy jsou sice přirozené, ale vy  se nastavte spíše tak, že vše bude zase v pořádku. Strach oslabuje ledviny, které je potřeba držet v teple a v pocitu bezpečí.

Stres – největší zabiják

Pokud žijete v chronickém stresu, připravte se, že vaše tělo začne dříve či později stávkovat. Stres přitom nejvíce ovlivňuje srdce a mozek. Ale co je vlastně stres? Podle odborníků jde o stav, kdy už člověk není schopen čelit zátěži, kterou prožívá. Důležité je najít rovnováhu mezi prací, povinnostmi a odpočinkem. I když má krátkodobý stres pro tělo spíše motivační efekt, pokud na nás působí dlouhodobě, umí být spouštěčem celé řady závažných onemocnění – včetně roztroušené sklerózy. Psychická zátěž zhoršuje např. i lupénku, může ale způsobovat také opoždění menstruace a poruchy ženského cyklu. Stres vyvolává pocity na zvracení, nevolnosti i bolesti hlavy, stejně jako problémy se zrakem.

Jak vás tělo varuje, že se blíží mozková mrtvice?

Mozková mrtvice je náhlá a nedá se předvídat – toto tvrzení je dnes už považované za velký mýtus. Tělo totiž obvykle měsíc před mozkovou mrtvicí vyšle několik varovných signálů. Mějte se na pozoru zejména tehdy, popadá-li vás časná škytavka, upadáte do bezvědomí, cítíte bolesti v těle i tělesnou slabost, máte halucinace, špatně se vám dýchá nebo vás trápí epileptické záchvaty. Dalším negativním průvodním jevem mohou být i změny chování. Pokud na sobě pozorujete některý z těchto příznaků, vypravte se co nejdříve k lékaři. Jedině tak se sníží riziko úmrtí, vážného poškození mozku nebo trvalé invalidity a zvýší se šance na rychlejší zotavení po takové události. Mozková mrtvice je totiž 5. nejčastějším příčinou úmrtí v České republice.

Které signály rozhodně nepřehlížet?

Signály jako bolesti hlavy, celkové pocity únavy, nezvladatelné žízně či hladu a mnoho dalších bychom se měli naučit nepřemáhat, ale poslouchat. Varováním mohou být také změny kůže, objevující se otoky, vystouplé žíly nebo pigmentace. Pozor si dejte také v případě, že vám kolísá nebo prudce stoupá či klesá krevní tlak. Alarm by se měl spustit i tehdy, pokud krvácíte ze sliznic či oblasti kůže. Rozhodně nepodceňujte ani bolesti zad a změny dýchání či problémy s vyměšováním.

Autorka: Hana Raiskubová

Napsat komentář