HOBBYMANIE(5)

Peřinková buchta: Kakaové těsto „prošité“ tvarohem

Kombinace kakaového těsta s tvarohem je tak lahodná, že ji budete zkoušet znovu a znovu. Peřinková buchta (někdo ji možná zná pod názvem Prošívaná deka) je hotová do hodiny. Žádné vážení, žádný složitý postup. Příprava těsta zabere asi 20 minut, další půlhodinu potrvá, než se moučník upeče. Pokud se vám nechce plech vymazávat a vysypat moukou, aby se nepřipekl, použijte pečící papír. Do buchty s efektním vzorem se vrhněte třeba hned. Na pečení doporučujeme velký hlubší plech.

Ingredience

na těsto:

2 hrnky polohrubé mouky

1 hrnek cukru krupice

1 vanilkový cukr

4 celá vejce

½ hrnku oleje

½ hrnku vlažné vody

2 lžíce kakaa – nejlépe holandského typu

1 prášek do pečiva

mléko na rozředění těsta – cca 3 lžíce

Hera na vymaštění plechu + hrubá mouka na vysypání

na tvarohovou náplň:

2 polotučné tvarohy (mohou být i vaničkové)

3 lžíce moučkového cukru

1 sáček vanilkového cukru

½ sáčku vanilkového pudingu

1 celé vejce

Postup

Nejprve si v robotu utřeme žloutky s cukrem, které pořádně vyšleháme. Poté pomalu přimícháme olej a vlažnou vodu. V jiné nádobě si mezitím promísíme mouku s práškem do pečiva, kakaem a vanilkovým cukrem. Tuto směs pomalu po částech vmícháme do žloutkového těsta. Můžeme neustále používat robot nebo ruční šlehač. Nakonec si ušleháme z bílků tuhý sníh, který ručně pomalu vmícháme stěrkou do těsta. Hotový sníh poznáme jednoduše tak, že nádobu se sněhem překlopíme dnem vzhůru. Sněhová hmota musí být pěkně tuhá a nesmí téct. Pokud je kakaové těsto příliš husté, rozředíme jej trochou mléka, aby buchta byla opravdu peřinková a tvaroh se do ní pěkně vsáknul. Těsto vylijeme na vymazaný a vysypaný plech.

Do misky vložíme tvaroh oslazený třemi lžícemi moučkového cukru a vanilkovým cukrem. Aby se tvaroh příliš neroztékal, přisypeme do něj půl sáčku vanilkového pudingu. Použít lze i tvaroh v kostce, který je ale malinko tužší – v takovém případě jej rozředíme mlékem. Tvarohovo-pudingovou směs pořádně rozmícháme ručním šlehačem a vložíme do zdobícího sáčku. Na těsto pak po celém plechu „kreslíme“ sáčkem křížem krážem tvarohovou mřížku. Jednotlivé pruhy by od sebe měly být zhruba 5 cm, aby ochucená tvarohová náplň vyšla na celý plech.

Troubu rozehřejeme na 180 stupňů Celsia a peřinkovou buchtu v ní pečeme zhruba půlhodinu. Abychom zjistili, zda je buchta propečená, píchneme doprostřed špejlí. Pokud se už těsto netáhne, vyjmeme, necháme vychladnout, nakrájíme a pocukrujeme.

Autorka: Hana Raiskubová

Napsat komentář