HOBBYMANIE(5)

Co znaly naše babičky: Kávová sedlina, rýžová voda i nálev z okurek jako vydatné hnojivo

Alternativu k drahým kupovaným hnojivům máte zkrátka po ruce doma. Např. taková rýžová voda je pro rostliny pravý zázrak nabitý dusíkem, draslíkem a fosforem. Draslík obsahuje i zmiňovaný „lógr“.

Rýžová voda dodá vitalitu

Uvaříte rýži a nepotřebnou vodu slijete do odpadu v kuchyňském dřezu. Chyba! Rýžová voda je totiž bohatým zdrojem vitamínů a minerálů. Báječně poslouží pokojovým i venkovním rostlinám, neboť jim dodá vitalitu i výživu. Obsahuje mnoho látek, které jsou běžnou součástí drahých kupovaných hnojiv. Myslete jen na to, že by voda neměla být osolená a při zalévání by měla mít pokojovou teplotu. K zalévání pokojových rostlin ji používejte maximálně dvakrát týdně. Vodu z převařené rýže přelijte do sklenice a dejte do ledničky. Jakmile je studená, neváhejte ji použít.

Kávová sedlina? K věštění i do kompostu!

Zatímco většina z nás slyšela o kávovém lógru snad jen ve spojitosti s věštěním budoucnosti, málokdo ví, že jeho účinky ocení i pokojové rostliny. Kávová sedlina totiž obsahuje draslík, který rostlinám velmi prospívá a zvyšuje jejich obranyschopnost. A co víc – kávovým lógrem je nikdy nepředávkujete. Stačí ho ze dna hrnku vysypat a nechat pořádně vyschnout. Poté ho přimíchejte do prokypřené zeminy přímo v květináči. Využít se dá také na zahradě. Výluh z pražených pomletých semen kávovníku ničemu neublíží, pokud sedlinu pokaždé vylijete na kompost. Dělaly to tak už naše babičky. Uvidíte, jak vaše růže pookřejí, až k nim trochu takového kompostu přidáte.

Za hortenzie krásnější

Pokud pěstujete hortenzie, zvláště ty modrokvěté, určitě účinky kávové sedliny také oceníte. Zahrňte zbytky kávy do půdy kolem květin. Jejich barva bude mnohem sytější. Lépe také porostou semínka mrkve smíchaná s kávou. Lógr navíc skvěle chutná žížalám, které jsou v kompostu velmi žádoucí. Kávovou sedlinu ale nikdy nelijte přímo k rostlinám a už vůbec ne na ně.

Okurkový lák není jen pro opilce

Okurkový lák spolehlivě funguje jako rychlá úleva při kocovině nebo jako alternativa sladkokyselého nálevu při výrobě bramborového salátu. Má však ještě jedno efektní využití. Prospívá i rostlinám, které si libují v kyselé půdě. Pomůže tak k rozpuku třeba lilií, petrklíčů nebo vlčích bobů. Použít se dá i jako spolehlivý zabiják plevele. Jednoduše jej okurkovým lákem polijte.

Voda z brambor

Jako velmi účinné hnojivo se osvědčila také voda z vařených brambor. Při vaření se totiž do ní uvolňuje velké množství vitamínů. Po vaření ji nechte vychladnout a zalijte s ní vaše pokojové nebo zahradní rostliny alespoň jednou týdně. Použít se opět dá pouze voda nesolená, tedy ta, která vznikne při vaření brambor ve slupce.

Autorka: Hana Raiskubová

 

 

 

Napsat komentář