HOBBYMANIE(5)

Americký cukrář Mike McCarey: Jeho díla vzdorují gravitaci!

Mikeova cukrářská kariéra odstartovala hned po skončení střední školy. První zkušenosti sbíral v různých „sladkých dílnách“ v hotelích, restauracích a pekárnách v Coloradu a také v New Yorku. Nakonec ovšem zakotvil ve městě Redmond ve státě Washington na západním pobřeží USA, kde se také osamostatnil a od roku 1995 je majitelem vlastního studia Amazing Caces (Úžasné dorty) se specializací na fascinující skvosty, z nichž mnohé na první pohled odporují zákonitostem fyziky.
Ve své profesi se Mike řídí heslem, že efektně zhmotnit lze každou fantazii. Jeho devizou jsou dokonale propracované konstrukce, jež sám vymýšlí a navrhuje (např. dort ve tvaru žáby ve skoku, tančícího kuřete či klopýtající hospodyně s podnosy plnými křehkého nádobí), na druhé straně je to však i smysl pro věrohodné zachycení reality. Platí to především pro jeho modelovaná auta a lodě, kde každé dílo kopíruje do nejmenších detailů originál.

V Americe je Mike opravdovou celebritou

U nás Mikeovy dorty leckdo zná z internetu, ale jen málokdo tuší, kdo je jejich autorem. Nicméně v Americe platí za opravdovou celebritu a jeho charakteristické modelované výtvory jsou zde velice vyhledávané, mimo jiné i pro svoji kvalitu a chuť. Mike totiž pracuje výhradně s nejkvalitnějšími přírodními surovinami od másla, přes sladkou smetanu, čokoládu až po aromatické přísady a likéry. Zákazník si pak může vybrat v jeho ateliéru základní těsto i náplně zcela dle vlastního přání a těm nerozhodným pomůže „vzorník“ oblíbených kombinací.
A co se modelování týče, vůbec nejraději Mike pracuje s fondánovou hmotou a čokoládou. Ví se o něm také, tajemství svých zdánlivě krkolomných konstrukcí nikde nezveřejňuje, ovšem u příležitosti svých kursů je každému rád prozradí. Absolvovat je můžete v sídle jeho firmy v Redmondu, nicméně co chvíli je Mike k vidění po celých USA. Ví se o něm také, že všechny své zkušenosti a fígle umí podat s humorem a lehkou nadsázkou, takže účastníci se vracejí domů bohatší o nové vědomosti a navíc i skvěle naladěni.

Šest otázek pro Mika:
Jaký byl váš první dort?
Modeloval jsem hlavu krávy, která ale nebyla realistická. Byla to vlastně karikatura.
Stalo se vám, že zamýšlený dort jste nedokázal vymodelovat a chtěl se na všechno vykašlat?
Ne, já se zásadně nevzdávám!
Existuje přesto dort, jehož stavba vám činí potíže?
Spíš jde o probarvování potahovací hmoty. Problémy mám se sytě fialovou barvou. Tady zpravidla těžko „chytám“ zamýšlený odstín.
Jaký prvek zdobicí techniky vám zabral nejvíce času, než jste se ho naučil?
To si pamatuji přesně: Byly to krémové růže!
Jak by vypadal dort, který byste připravil sám sobě k narozeninám?
Miluji zmrzlinu, takže by měl tvar zmrzlinářského boxu a byl by plný různých druhů zmrzliny.
Kolik procent ceny vašich dortů představují náklady na suroviny?
Náklady na materiál v naší firmě představují zhruba 30 % konečné ceny.

Napsat komentář