HOBBYMANIE(5)

Jak si doma vyrobit voňavou potpourru z přírodních surovin

Pokud toužíte provonět si byt můžete sáhnout po přírodních zdrojích vůně. Zapomeňte na drahé chemické prostředky a zkuste vonné směsi, které navodí příjemnou atmosféru. Navíc krásně vypadají.

Do vonných směsí poupourri nejčastěji patří koření, plátky sušených citrusových plodů, sušené květy, šišky a hoblinky dřeva ( cedr, cypřiš). Sušené přísady vložíme s pár kapkami esenciálního oleje do uzavíratelné nádoby, která nám zaručí uvolnění vůně.

Teď je ten správný čas zužitkovat nasušené květy a bylinky z léta. Květy jsou nejlepším základem k vytvoření pravé potpourri. Nejčastěji  se využívají květy  z růže, levandule a také se výborně hodí šalvěj.

Pokud jste neměli možnost nasušit letní květy, nevadí, použijte dostupné ingredience. Nejlepší variantou jsou citrusy. Zajímavá je kombinace jablek a skořice. Využít můžete i hřebíček, badyán, vanilku, muškátový oříšek i kokos.

Varianta s citrusy

Citrusy nakrájíme na slabá kolečka, půlměsíčky a dáme usušit do trouby, zvolíme nízkou teplotu a delší dobu. K sušení používáme pečicí papír. Další možností je sušení na kamnech, topení, kdy využijeme spíše kovovou mřížku. Do sušeného ovoce přidáme koření – hřebíček, celou skořici, hvězdičku badyánu.. Směs vsypeme do uzavíratelné a těsnící nádoby a na závěr pokapeme 1o kapkami esenciálního oleje. Vždy je vhodné použít podobný olejíček. Zde bych zvolila s vůní pomeranče, mandarinek, nebo zimní.. Ale je to na vás jako kombinace Vám je příjemná. Nádobu dobře uzavřeme a na několik dní až týdnů necháme uležet.

Hotovou vonnou směs pak přendáme do dekoračních misek, talířků nebo květináčků. Zajímavé jsou i větší sklenice na víno.

Květinové růžové potpourri Usušené lístky růže

Nejčastější potpourri, které jsou k dostání jsou z růžových lístků. Jsou příjemné, romantické a hodí se k modernímu interiéru. Použít můžete nejen růže, ale i ostatní letní květy, kosatce, muškáty a dokonce i malé množství citrusů.

Nejčastěji smícháme hrst sušených růžových lístků, pár plátků usušeného citrónu, jednu až dvě lžíce jiné letní květiny a pokapeme 5 – 10 kapkami růžového esenciálního oleje.

Levandulová

Mezi aromatické rostliny patří bezpochybně levandule. Jistě víte, že vonní dostatečně i samotná doma ve váze. Ale co ji zkusit doplnit s rozmarýnem? Nebo velmi příjemnou variantou je levandule s badyánem a skořicí. Při této variantě doporučuji zkusit neutrální oleje jako je vanilka.

 

Potpourri jsou nejen voňavé, ale skvěle lahodí i oku. Můžete experimentovat a využít různé nádoby, misky, talířky i skleničky. Atraktivní jsou skleničky na nožičce. Pro zesílení vůně můžete využít blízkost tepla, tedy blízko topení nebo krbu. Pomoci by měla i svíčka.

 

Zdroj foto: Fotobanka

 

Napsat komentář