HOBBYMANIE(5)

Pomocník jménem autokamera

Možná se vám to již také stalo. Jeli jste, najednou rána, auto poničené a po příjezdu vám policie řekla, že je to slovo proti slovu. Ale kdybyste měli autokameru, mohli jste vaši verzi dokázat. No, nejvyšší čas ji koupit!

Autokamera

Je to zdroj cenných informací, který vám pomůže odhalit, co se vlastně stalo. Záznam dokáže, že se daná situace udála tak, jak jste ji popsali vy. Kromě této cenné vlastnosti má navíc autokamera mnoho dalších funkcí, které vám pomohou v silničním provozu.

Jednou z těchto funkcí je detektor pohybu, který vám usnadní parkování a zároveň umožní spuštění kamery, pokud zaznamená pohyb v okolí auta. Poslouží tedy jako i jako záznam, pokud do vašeho auta například na parkovišti narazí jiné auto a ujede. Stejně tak se záznam spustí, pokud se kolem auta pohybuje jiná osoba. Kamera tedy působí i preventivně proti vyloupení auta.

Další z funkcí autokamer je detektor radarů, což je funkce, která je trochu na pomezí zákona, ale tiše trpěná.
Záznam je zapisován na kartu a po naplnění dochází k automatickému přemazávání dat. Některé autokamery mají funkci G-senzor, která reaguje na náraz (nehodu) a zabrání přemazání dat z této kolize.
Kromě obyčejné kamery můžete pořídit duální kameru, která nahrává zepředu i zezadu.
Instalace autokamery je velmi jednoduchá, kabely se dají protáhnout pod polstrováním či gumovým těsněním až do napájení. Existují sice i kamery bez nutnosti napájení, ale zde je riziko vybití baterie.

Pozor na zákony

V České republice je autokamera uznávána jako důkaz při autonehodách a je legální součástí auta. Jsou však státy, kde je užívání autokamer zákonem omezeno nebo dokonce zakázáno.
Pokud se chystáte například do Nizozemska nebo Portugalska, tak zde kameru vždy ukliďte, je zde totiž zakázaná a za její užívání hrozí pokuta. V některých zemích je kamera povolena jen pro osobní užívání a záznamy z ní nesmíte nikde zveřejňovat. A například v takové Belgii můžete záznam z autokamery použít jen tehdy, pokud získáte souhlas všech nahraných stran.

Před cestou do zahraničí se tedy seznamte s pravidly a zákony ohledně autokamery, abyste nebyli nepříjemně překvapení, až vás zastaví místní policie.

Napsat komentář