HOBBYMANIE(5)

Zamrazování ovoce

Nadbytek určitých druhů ovoce v některých obdobích zažil nejspíše každý. A tak v době sklizně jahod všichni přemýšlí, jakou buchtu z jahod ještě neměli či kolik marmelád jsou schopni během roku sníst. Mrazení se mnoho lidí vyhýbá, protože se všeobecně ví, že zamrazení ničí vitamíny. Opravdu to tak je?

Mrazák a vitamíny

Správná teplota mrazáku se má pohybovat kolem -18 °C, novější mrazničky však již zvládnou i teplotu -24 °C. Bylo zjištěno, že při -18 °C ztrácí půl roku uložené potraviny cca 40 % vitamínu C. Co tedy s tím?
Mrazení musí probíhat co nejrychleji, aby bylo zachováno co nejvíce živin. Některé mrazničky mají speciální místa pro rychlejší zamrazení a díky funkci tzv. rychlého schlazení, zachovají maximum možných živin. Pokud to vaše mraznička nemá, musíte při zamrazování postupovat opatrněji.

Postup zamrazování

Zamrazované množství by mělo být co nejmenší. Ovoce omyjte, nakrájejte na požadované kousky a nechte řádně uschnout. Poté kousky vyskládejte ideálně na nějaký podnos a dejte na cca hodinu lehce zamrazit do mrazničky. Kousky ovoce se nesmí dotýkat. Po hodině pak můžete již kousky sesypat do pytlíku a nechat zamrazit úplně. Tento proces je sice zdlouhavější, protože zamrazení budete muset provádět na několikrát, ale vyplatí se dvojnásob. Kromě toho, že si ovoce zanechá maximum vitamínů, nebude při tomto způsobu zamrazování narušena struktura ovoce a po vyndání z mrazáku vám z ovoce nezbyde jen kašovitá hmota.

V čem zamrazovat

Potraviny zamrazujeme pouze v obalech tomu určených. Jedná se zejména o mrazící sáčky a boxy. Jiné obaly byste na zamrazování používat neměli.
Na obal si vždy napište, co je uvnitř a kdy jste danou potravinu zamrazili. Každá potravina má totiž svou dobu, po kterou může být v mrazáku uložena. Jistě není zapotřebí zmiňovat, že by sáčky s ovocem měly být v jiném šupleti než maso.

Jak dlouho vydrží ovoce zamrazené?

Záleží samozřejmě na druhu, ale všeobecně se doba zamrazení pohybuje kolem 10-12 měsíců. V každém případě berte na vědomí informaci, která byla zmíněna výše – s každým dalším měsícem v mrazáku klesá množství vitamínů.

Napsat komentář