HOBBYMANIE(5)

Vybíráme vhodná kamna pro rodinný dům

Domov je pro mnohé z nás nejdůležitějším místem na světě. Scházíme se tam se svými nejbližšími, měli bychom se tam cítit bezpečně. Vždyť kam se uchýlíme, když nám na duši není zrovna nejlíp? Přeci k našim nejbližším. A jak domov povznést ještě o level výš? Co takhle vsadit na kamna, díky kterým poznáme to pravé teplo domova?

Kamna se hodí do každého domu

Krbová kamna už dávno nejsou jen dírou ve zdi, dneska je považujeme za funkční, a hlavně praktický doplněk každého interiéru. Své místo mají v každém domě, k dispozici jsou v několika provedení. Je jen na vás, která si vyberete.

  • Klasická krbová kamna, která jsou nejen perfektním doplňkem, ale hlavně taky začnou hřát hned, jak v nich rozděláte oheň.
  • Kachlová krbová kamna, která už dávno nemají místo jen na chatách a chalupách, ale i v moderních interiérech. Víte, že udrží teplo ještě dlouho poté, co v nich oheň vyhasne? Navíc si na nich můžete třeba přihřát čaj, skvěle na nich kyne i těsto.
  • Krbová kamna s výměníkem, která se pyšní nejen přednostmi klasických kamen, ale navíc je připojíte na ústřední vodu a ohřejí vám i vodu v radiátorech.
  • Peletová kamna, která jdou s dobou, můžete je ovládat na dálku a jako topivo používáte malé slisované válečky, pelety.
  • Peletová kamna s teplovodním výměníkem.

Jak vybrat ta nejlepší kamna pro váš dům?

Nabídka kamen je široká, můžete si vybrat přesně taková, jaká se hodí do vašeho domu. Nevybírejte ale jen podle vzhledu, v případě kamen totiž rozhodně není nejdůležitějším parametrem.

Zdroj: fotobanka 

Čím chcete topit?

Nejčastěji se k topení v kamnech využívá dřevo, které je poměrně levné. Problém ale je v tom, že ho musíte mít kde uskladnit, nařezat, naštípat a taky ho budete přenášet ke kamnům. Z toho někdy pěkně bolí záda. Ekologičtější a jednodušší je topení peletami. Stačí je jednou za pár dnů dosypat do zásobníku, kamna si je budou sama dávkovat. Odpadnou vám tak i starosti s přikládáním.

Jak a k čemu plánujete kamna využívat?

Vybíráte kamna jako hlavní nebo doplňkový zdroj tepla? Budete je opravdu využívat k topení, nebo jen příležitostnému přitopení či dekoraci?

Chcete s pomocí kamen jen vytopit místnost, kde budou nainstalovaná, nebo byste je radši napojili na ústřední topení a vytápěli s nimi všechny místnosti v domě, a ještě si nechali ohřát vodu na sprchování? V prvním případě vám stačí klasická krbová kamna, v tom druhém potřebujete kamna s teplovodním výměníkem.

Pohlídejte si vhodný výkon

Nejdůležitější parametr pro výběr kamen. Výkon musí odpovídat tepelným ztrátám vašeho domu. Pokud by byl příliš vysoký, budete kamna zbytečně „přiškrcovat“ a dojde k nedokonalému spalování. Dvířka kamen budou zakouřená, v kouřovodech se usadí zplodiny. Když bude výkon nízký, budete zase kamna přetěžovat, abyste z nich vytáhli to, co potřebujete.

Náš tip: Když vybíráte výkon, je lepší se poradit s odborníkem, který vám přesně vypočítá potřebný výkon kamen a vy si ušetříte hromadu starostí.

Napsat komentář