HOBBYMANIE(5)

Malebná podzimní příroda v okolí Mariánských Lázní

Už se nemůžete dočkat, až vyrazíte na svoji podzimní návštěvu Mariánských Lázní? V létě jste tady už možná byli a říkali jste si, jak krásné to tady musí být na podzim. Máte pravdu, zdejší podzimní příroda vás naprosto uchvátí.

Podzim umí namíchat celou paletu barev

Červená, žlutá, hnědá, oranžová…. Kde se tyhle barvy vůbec berou? Když na ně navíc posvítí nějaký ten sluneční paprsek, zatřpytí se a jejich krása vám vezme dech i řeč, naopak vás doslova nabije energií a pozitivní náladou. I to je důvod, proč bychom ani na podzim neměli zapomínat na vycházky do přírody.

Víte, že intenzita zbarvení listů je závislá na počasí? Za jasnými a výraznými barvami stojí chladnější noci s klesajícími teplotami po celý den, suchý, chladný podzim s mnoha slunečnými dny zase vytvoří celou paletu barev. Tuhle krásu si nesmíte nechat ujít, a to ani během pobytuv Mariánkách.

Zdejší parky si získají vaše srdce

Kdo už v Mariánských Lázních někdy byl, ten ví, že zdejším parkům se nic nevyrovná. Mnozí si dokonce kladou otázku, zda je město zasazeno do parku, nebo parky do města. Přitom to není ani tak dávno, co zde parky vyrostly.

Mariánské Lázně jsou mezi významnými tuzemskými lázněmi nejmladší, jejich historie není o moc delší než 200 let. Kdo městem dnes prochází, toho ani nenapadne, že ještě docela nedávno byly na místě parků a elegantních hotelů bažiny, rokle a neprostupný prales. I když se vědělo o zdejších minerálních pramenech, nikdo se o ně vzhledem k té nehostinné krajině nezajímal.

Změnilo se to až na konci 18. století, kdy se o ně začal zajímat lékař nedalekého tepelského kláštera Josef Jan Nehr. Ten se nejen přesvědčil o jejich báječných účincích na naše zdraví, jeho zásluhou byl postaven i první lázeňský dům.

Na proslavení Mariánských Lázní se podílel i opat kláštera Karel Kašpar Reitenberger, jehož sochu najdete na kolonádě hned vedle Zpívající fontány. Byl to právě on, kdo sem pozval zahradního architekta Václava Skalníka, který nechal bažiny vysušit, rokle zasypat a založil tu ty nádherné parky, po kterých se dodnes můžete procházet třeba s pohárkem naplněným některým z minerálních pramenů v jedné ruce a teplou lázeňskou oplatkou v té druhé.

Zdroj: fotobanka

Kam se ještě můžete vydat na procházku?

Příroda v Mariánských Lázních, to nejsou jen parky. Vydat se můžete procházkou i na některou z vyhlídek nebo rozhleden a pokochat se pohledem do širokého okolí. Bude vaším cílem rozhledna Hamelika, ke které dojdete od Boheminia, parku miniatur? Nebo se vydáte na Mescéryho vyhlídku? A co třeba Vyhlídka královny Karoly?

Když vám ani to nebude dost, za krásnou přírodou můžete i na Kladskou. Kolem Kladského rybníka tu vede Naučná stezka Kladská v Národní přírodní rezervaci Kladské rašeliny. Prochází po okraji této rezervace a tvoří ji pěšina kombinovaná s dřevěným povalovým chodníkem. Je to jedna z nejstarších stezek u nás, měří 2,3 kilometru a její rozloha je skoro 300 ha. Na začátku, který je zároveň i koncem stezky můžete navštívit i Lovecký zámeček Kladská, který je postavený ve stylu švýcarské hájovny, nebo Dům přírody Slavkovského lesa se čtyřmi stálými expozicemi, konkrétně minerální prameny, Slavkovský les, mokřadní lesy a louky, a rašeliniště.

Napsat komentář