HOBBYMANIE(5)

Nejvyšší čas zazimovat zahradu

Koloběh roku je neúprosný, a tak přichází mezi zahradníky obecně ne příliš oblíbená etapa roku: zazimovávání zahrady. Svůj díl na tom, že se nejedná zrovna o oblíbené činnosti, má především počasí, které je nestálé a co si budeme nalhávat, uklízet v chladnu nebo ve vlhku není nic moc. Přesto je podzimní úklid zásadní. Proč? Pojďme se na to společně podívat.

 

Trávník a jeho zákoutí

Podzimní úklid zahrady nám usnadní práci na jaře. Ale ne pouze naši fyzickou! Jde především o to usnadnit práci rostlinám. Hrabání listí není zrovna vyhledávanou činností, přesto dobře uklizený trávník zabrání tlejícímu listí, aby vypálilo do trávy nevzhledná kola.

Jsou naopak místa, která není radno uklidnit zcela. Máte keře v mulči? Zde opravdu není na místě vybírat precizně listí, ba naopak. Právě listí nebo kůra jsou místy, ve kterých přezimují různé druhy hmyzu. Není tedy třeba pořizovat hmyzí hotely, i když samozřejmě každý krok, kterým otvíráme naši zahradu hmyzu, se cení!

Pokud nemáme na zahradě zídku či skalku, která může poskytnout úkryt plazům, můžeme vybudovat malý domeček pro ježky vyhledávající úkryt pro zimní spánek. Postačí pár cihel. Při troše snahy můžeme vybudovat nejen zimoviště, ale také okrasný prvek, který může ozvláštnit třeba prostor mezi keři.

 

Záhony

Čím lépe připravený záhon na podzim, tím méně práce na jaře. Energii na podzim sice hledáme hůř, ale zrytý záhon se nám vyplatí, zvlášť, pokud do něj zaryjeme zelené hnojivo. Vyrostl vám na záhonku plevel? Nevadí! Zaryjte ho a nechte přes zimu pod hlídnou. Na jaře doplňte kompostem, pokud máte možnost, oživte půdu hnojem či jiným přírodním hnojivem, záhon vám poděkuje!
Není nutné však zplanýrovat každý záhonek! Jsou druhy zeleniny, která může vesele čekat na sklizeň i během mrazivých dní. Mezi takovou zeleninu patří třeba pór a nebo kapusta.

 

Stromky

Správný řez stromků je umění. Pokud nemáte v malíku údržbu ovocných a okrasných dřevin, svěřte svůj sad odborníkovi! Může to být šikovný soused a nebo profesionální sadař. Každopádně se vyplatí neriskovat, špatně namířená pilka může nadělat více škody než užitku.

 

Hnojivo

Tak na něj raději zapomeňte! Před zimou není vhodné rostliny hnojit, zbytečně by investovaly do růstu.

 

Krmítko

Pokud jej nemáte, jde ideální čas krmítko pořídit. Přilákat život do zahrady je chvályhodný krok, navíc oživíte pohled z okna. Pokud chcete ptáčky v zimě přikrmovat, je třeba začít již během podzimu, aby se ptáci naučili, kde potravu hledat. Taktéž je třeba dbát na stále plné krmítko. Do místa, které zeje prázdnotou, se ptáčci nebudou chtít vracet. Pořiďte krmítko menší, aby se do něj vešly sýkorky, ale neokupovali jej holubi či vrány. Do krmítka se hodí slunečnice, stejně jako různé ptačí mixy.

Máte chuť přilepšit ptáčkům lojovou koulí? Pozor na ni! Síťka je pro drobné ptactvo nebezpečná. Pořiďte speciální držák koulí. Zabráníte tak tomu, aby se do síťky zamotaly ptáčkům nohy (a předejdete tak tedy zcela zbytečnému úhynu).

 

 

 

Napsat komentář