HOBBYMANIE(5)

Až se jaro zeptá na zahradní nářadí

Pojďme si výčet zahradnického náčiní zrekapitulovat. Vašimi nepostradatelnými pomocníky budou jistě rýč, rycí vidle, hrábě, motyka, lopatka na sázení, sázecí kolík, plečka neboli plecí vidlice, zahradnický nůž a zahradnické nůžky. Ve vzácnějších případech patří do kůlny stále ještě také srp a kosa. Když připomeneme ještě brousek, bez něhož se neobejdete, mohl by být výčet úplný.

Jak nářadí vybírat

V případě, že zahradničíte už nějaký ten pátek, patrně jste už sami přišli na to, že nemá cenu šetřit. Kvalitní nářadí, které po sezoně řádně ošetříte, vydrží řadu let. Určitě se vyplatí dát přednost předmětům z kovu a dřeva před plastovými náhražkami, jejichž odolnost nemívá tak dlouhého trvání. Jestliže však máte k ruce malého pomocníka, jehož práce na zahradě baví, nemusí být taková sada na škodu. Málokteré dítě neokouzlí obyčejné hrábě, zahradní lopatka, o kolečku či trakaři nemluvě.

Rýč i vidle mají více využití

S kvalitním rýčem kromě obrývání záhonů zvládnete vyhloubit jámu pro výsadbu a snadno s ním seříznete i povrch půdy zároveň s plevelem. Proto zkontrolujte, zda je jeho čepel dostatečně ostrá. Ještě předtím, pokud jste tak neučinili na podzim, zbavte nářadí zbytečných nečistot. Jestli vám stávající rýč dosloužil, při nákupu nového věnujte pozornost nášlapné ploše i výšce rukojeti, ať můžete pracovat nejen efektivně, ale i pohodlně, aniž byste se zbytečně namáhali nebo hrbili.

Vidle potřebujete na kultivaci půdy a její provzdušňování. Částečně s nimi zvládnete vyrývání rozsáhlejšího plevele, zejména pampelišek. Neobejdete se bez nich ani při přehazování kompostu.

Rýč i vidle udržujte v suchu, ať zbytečně nedochází ke korodování materiálu. Pozornost věnujte také rukojeti, zda není praskla, poškozená nebo nepotřebuje zahladit, aby vám nezpůsobila třísku.

Bez motyčky ani ránu

„Šel zahradník do zahrady s motykou…“ Už z popěvku známé písně jasně vyplývá, že bez tohoto náčiní se rovněž neobejdete. Šikovný zahradník obvykle vlastní několik motyk s různými tvary čepele. S motykou se dobře pleje, ale musí být dostatečně ostrá. Plevel se dá s její pomocí snadno podkopnout a odstranit i s kořeny. Zároveň tak zkypřujete půdu. S motykou se také tvoří řádky pro výsev či jamky pro menší sazenice.

Menší sestrou motyky je plečka (plecí vidlice). Lze s ní absolvovat jemné pletí na kolenou v místech, kde se s motykou obtížně dostanete. Půdu s ní prokypříte nejen na záhonech, ale také v květináčích nebo truhlících. Obratný zahrádkář s ní zvládne vyrýt i mladé sazenice.

Hrábě a lopatka

Na zahradničení se hodí spíše hrábě kovové, při hrabání trávy či listí však staří praktici nedají dopustit na hrábě dřevěné. Hrábě z kovu využijete při konečné úpravě půdy a díky nim ji zbavíte hrudek. Jako hřebínkem s hráběmi záhon také učešete – při jemném zacházení zbavíte půdu zaschlého plevele či kamínků na povrchu.

Velcí i malí zahradníci doslova milují sázecí lopatku. Naberete s ní substrát, využijete ji při sázení, kypření i pletí a menší průzkumníci díky ní zjistí, zda vaše záhony obývá dostatek žížal. Jestli pořizujete novou, vyberte celokovovou, kdy čepel i krk tvoří jeden celek.

Nůžky, nože brousím!

Jistě si pamatujete známou hlášku z filmu Páni kluci! Nabrousit před sezonou nůžky a zahradnický nůž je základ. Pokud si na tento úkon netroufáte, svěřte ho odborníkům nebo zručnějšímu sousedovi, s nímž máte dobré vztahy. S jednobřitými zahradnickými nůžkami snadno zastřihnete slabší větve, s dvoubřitými nastříháte květiny do vázy či ostříháte odkvetlé či uschlé rostliny. U nůžek dbejte, aby vám vyhovovaly velikostí a byly „akorát do ruky“. Méně se nadřete s nůžkami, jež mají ozubený převod. Jestli se chystáte i na prostřihávání silnějších větví, zkontrolujte nebo si pořiďte i nůžky keřové.

Jak by měl vypadat ideální zahradnický nůž? Správný zahradnický nůž mívá zakřivenou čepel, která usnadňuje řezání postranních výhonů a tenkých větví. Poslouží vám i k odebírání řízků a začisťování.

A rada nakonec? Nezapomeňte čepele nářadí pořádně naostřit. Zároveň si promyslete, jak prostřídáte záhony a kam budete sázet různé druhy zeleniny.

Autorka: Vanda Filipová

Napsat komentář