HOBBYMANIE(5)

Bájný strom štěstí paulovnie: Jak o něj pečovat

Její původní domovinou je jihovýchodní Čína. Právě tam jsou nejvíce známé léčivé účinky tohoto stromu. Používají se především listy a med připravený z květů. Listy příznivě ovlivňují léčbu jater, ledvin i žlučníku. Svou chutí připomínají vanilku. Použít se dají i jako hodnotné krmivo pro zvířata. Stejně chutný je i med, jenž lze použít při léčbě respiračních onemocnění, bronchitidě, jater, žlučníku a podpoře trávících procesů či metabolismu.

Přiláká i bájného ptáka Fénixe

V dřívějších dobách byla paulovnie hojně vysazovaná na čínském císařském dvoře ve víře, že svou krásou přivábí bájného ptáka Fénixe, který se v ní uhnízdí a přinese tak vládnoucí rodině štěstí. Právě díky tomu si zasloužila označení čínský císařský strom štěstí. Jelikož je také považovaná za symbol ženství, vysazovala se často při narození holčičky. Když dívka vyrostla a měla se vdávat, vyrobili ji její rodiče výbavu právě z tohoto stromu. Podle feng-šuej navíc podporuje sebeovládání a přináší bohatství.

Je odolná proti červotoči a přežije i požár

Paulovnie je opadavý strom, který se u nás donedávna pěstoval pouze výjimečně. Svou krásou zdobil zámecké parky i jiná významná místa. Dnes ho však můžeme spatři i v soukromých zahradách. Je ceněný i díky vysoce kvalitnímu dřevu, které je lehké, nemění tvar a je odolné vůči červotoči.
Je to poměrně vysoký strom, který je doslova obsypán záplavou překrásných a nádherně vonících květů. Říká se o něm, že dokáže přežít i požár, neboť jeho kořeny jsou schopny regenerace a bez problémů vyženou nové větve. Navíc poměrně rychle roste a dosahuje tak výšky 10 až 15 metrů za relativně krátkou dobu.

Je dekorativní po celou sezonu

Strom se vyznačuje nápadně velkými listy, květy i plody. Jeho listy jsou oválné až srdcovité. Dorůstají 20 až 30 centimetrů. Ze shora mají krásně tmavě zelenou barvu a zespodu jsou šedé. Své druhové jméno dostal tento strom právě díky sametově chlupatým listům, které jsou velmi příjemné na dotek. Vzhled jednotlivých květenství nám může na první pohled připomínat květy kaštanu. Jednotlivé květy však mají tvar náprstku a jsou zbarveny do světle fialové barvy. Velkou zvláštností je, že paulonie kvete v průběhu května ještě před olistěním. Plody najdeme v podobě tobolek, které jsou nejdříve zelené a lepkavé a poté zhnědnou, zdřevnatí a puknou. Díky své jemnosti se semena často používají jako ochrana při přepravě křehkého zboží.

Jak ji pěstovat?

Z hlediska pěstování není paulovnie nijak náročná na vláhu či na půdní podmínky. Dobře prosperuje především v teplejších oblastech, na plném slunci. Po řádném zakořenění snese bez problémů teploty okolo – 17 °C a krátkodobě i -27 °C. Tento strom si můžete vypěstovat přímo ze semen a nebo jej můžete zakoupit jako hotovou sazenici vhodnou pro okamžitou výsadbu ven. Po dobu několika prvních let je však nutné stromek na zimu přikrýt a ochránit ho tak před případnými mrazy. Kvést začíná 4 až 8 rokem a její květní pupeny se začínají tvořit už na podzim. Proto se nedoporučuje ji seřezávat na jaře.

Autor: Zdeňka Kudová

Napsat komentář