HOBBYMANIE(5)

Banány v čokoládě: Nečekaně osvěžující chuť!

Opravdu jsme je zkusili a výsledek? Nečekaně osvěžující chuť! Banány s ne příliš výraznou chutí doslova zazáří v kombinaci s čokoládou. Opravdu je to hvězdná kombinace. A co teprve, když oloupané plody ještě zakapete čerstvě vymačkanou citrónovou šťávou a necháte je v ní chvilku naložené!

Ani my jsme si nedokázali na samém začátku pečení představit, jaký koncert chutí nás čeká na konci. A to je ještě oříšková piškotová buchta prokrojená a potřená uvnitř i na povrchu pod vrstvou banánů ovocnou marmeládou, nejprve rozehřátou a vzápětí ochucenou rumem.

A pokud nemáte zrovna po ruce meruňkovou, sáhněte klidně po jablečné (pyré), která je také dobrá. Zkusili jsme a můžeme jen potvrdit. A ještě malý nápad na konec: Co třeba zkusit klevelu hruškovou? I tady se nabízí prostor k experimentování, tak něco zkuste a napište nám, jak jste pochodili.

Co budete na banánové řezy s čokoládou potřebovat

základ: 6 vajec 220 pískového cukru 160 g strouhaných ořechů 170 g hladké mouky špetka skořice 1 vanilkový cukr špetka soli 

náplň: 150 g meruňkové zavařeniny 10 zralých, ale pevných baná 1 odlivka rumu šťáva z 1 citrónu čokoládová

poleva: 150 g čokolády na vaření 100 g másla 100 ml smetany

Bezva finta: S čokoládovou polevou bývá často jeden problém – po vyjmutí celého moučníku z chladničky se při porcování na kousky láme. Jak tomu zamezit? Jednoduše rozehřejte v horké vodní lázni čokoládu na vaření, nechte v ní rozpustit kousek másla, vše dobře promíchejte a přilijte sladkou smetanu. Opět dobře promíchejte a rozlijte na dezert. Uvidíte, jak se bude i po vychlazení pěkně krájet!

Žloutky ušlehejte zastudena do pěny s třetinou odváženého cukru, vanilkovým cukrem a špetkou soli. Z bílků a zbytku cukru ušlehejte tuhý sníh. Smíchejte ořechy s moukou a skořicí a sypkou směs vmíchejte po částech střídavě s bílkovou pěnou do základní žloutkové hmoty. Řídké těsto nalijte do pekáčku vyloženého papírem a pečte je v troubě vyhřáté na 180 ºC asi 45 minut.

Po vychladnutí obsah vyklopte na podložku, stáhněte papír a moučník 1x prokrojte. V rendlíku svařte zavařeninu s rumem a po zchladnutí rozetřete polovinu na spodní plát. Přiklopte druhým plátem a jeho povrch opět potřete ovocným rozvarem (zbytek). Oloupané banány podélně rozkrojte, každou polovinu ještě napříč rozpulte, všechny naskládejte do větší misky a zakapejte citrónovou šťávou.

Chvíli je nechte takto „marinovat“ a pak kousky naskládejte řezy dolů do vrstvy džemu na povrchu buchty. Nakonec je zalijte čokoládovou polevou: Ve vodní lázni rozehřejte čokoládu na vaření, přidejte máslo, promíchejte a pomalu přilijte smetanu.

Uložit

Uložit

Napsat komentář