HOBBYMANIE(5)

Bezpečné zahradní ohniště ze starých cihel snadno a rychle

Existují určitě tisíce způsobů, jak si na zahradě vybudovat pěkné ohniště. Jim ze Syracuse (USA, stát New York) se jednoho dne rozhodl, že si s dcerkou postaví takové, které bude v rustikálním chalupářském stylu. Našel na smetišti pár starých cihel a jediné, co koupil, byl balík říčního štěrku na vyplnění spár. Svůj postup nafotil a díky Jimovi se tak můžeme pustit do práce i my. Při svižném tempu vám to nepotrvá déle, než dvě hodiny

Co budete potřebovat:

  1. Přibližně 40 starých cihel (můžete použít i betonové dlaždice)
  2. Lopatu nebo rýč
  3. Barvu ve spreji nebo křídu, popřípadě písek na označení obvodu ohniště
  4. Říční štěrk nebo oblázky. Jsou k dostání v každém hobbymarketu

Postup:

Krok 1: Položte si cihly na zem podle toho, jak velký chcete průměr

 

 

 

 

Krok 2: Označte si na trávníku obvod kruhu, ve kterém ohniště bude. Můžete použít sprejovou barvu jako Jim (trávník stejně odryjete), pokud chcete být ekologičtější, potom použijte křídu nebo obvod obsypejte pískem.

 

 

 

 

Krok 3. Měli byste mít nyní pěknou stopu, podle které budete odkopávat zeminu

 

 

 

 

Krok 4: Nyní přichází zábava, tedy práce! Rýčem začněte hloubit kruhovou jámu, která by měla mít hloubku asi 35 cm. Dno pěkně srovnejte.

 

 

 

 

Krok 5: Jednoduše umístěte cihly do jámy podle konfigurace, kterou jste si „nasucho“ navrhli. Mezery mezi nimi vyplňte jakýmkoliv drobným kamením. Nejlépe poslouží říční štěrk nebo ohlazené malé oblázky. Dno pak pořádně udusejte. Mohli byste použít i beton, ale to jen v případě, že nebudete mít v plánu někdy ohniště přesouvat jinam.

 

 

Napsat komentář