HOBBYMANIE(5)

Bublinky na přípitek: Klasický sekt nebo módní frizzante?

Jaké jsou však největší rozdíly mezi šumivými víny, k nimž patří i sekty, a perlivým frizzante? Ke kterým pokrmům se konkrétní alkoholický nápoj z vína hodí lépe? A jak vybírat, jestliže si při sváteční příležitosti chceme se svou láskou, přáteli či rodinou ťuknout i něčím exkluzivnějším než babičkovskou bylinnou becherovkou nebo fernetem?

Bublinky? Obyčejný oxid uhličitý

Zatímco u šumivých vín vznikají bublinky, tedy oxid uhličitý, přirozenou cestou alkoholového kvašení, u frizzante jej vinaři dodávají do nápoje externě cestou umělého dosycování těsně před naplněním lahve. Drobný rozdíl mezi šumivými a perlivými víny bývá i v obsahu alkoholu. Frizzante ho obsahuje jen od 9 do maximálně 12 procent.

Vybrat správný sekt je tak trochu „vyšší dívčí“

Pokud máte rádi bílá tichá vína, při výběru sektu vás čeká přinejmenším stejně složitý úkol. Tady je každá dobrá rada drahá a řídit se při nákupu můžete jedině svojí chutí. Někdo dává přednost vínům suchým, jiný sladkým. Záleží i na příležitosti, k níž se víno podává, na společnosti, v níž jej popíjíte, či jídle. U sektů rozhoduje totéž. Podle obsahu zbytkového cukru vám vinaři nabídnou hned několik variant – od tzv. brut nature, kde jsou maximálně 3 gramy na litr, přes extra brut, extra sec a sec až po oblíbený demi sec, obsahující 32 až 50 gramů na litr. Zvláštní kategorii pak tvoří sekt s označením doux, jenž obsahuje od padesáti gramů zbytkového cukru na litr a více.

Sekty si dopřejte k bílému masu, chřestu nebo k říčním rybám

Sekty zrají v lahvi minimálně devět měsíců, ideálně však dva i tři roky. Mrtvé kvasinky se v závěru procesu zrání tzv. odstřelí z hrdla lahve a ta se doplní sektem a sladkým dozážním likérem. Tyto klasicky vyráběné sekty pak skvěle doplní třeba pokrmy z kuřecího či krůtího masa, mořské plody, jídla z chřestu nebo říčních ryb.

Champagne pro fajnšmekry

Toto exkluzivní šumivé víno rozhodně nepatří mezi nejlevnější, ale za vyšší cenu se vám odmění neopakovatelnou chutí. Označovat tímto názvem však výrobci mohou pouze lahve, které vznikají v proslulé francouzské oblasti Champagne. Chcete-li si alespoň jednou v roce dopřát skutečný „top“, pořiďte si láhev s označením Grand Cru.

Alternativa k bublinkám: jemné frizzante

V Itálii se tomuto typu výrobku z vína říká prosecco a stejně jako tam jeho obliba v posledních letech roste také u nás. Jemně perlivé frizzante je ovocné, svěží a obsahuje méně bublinek, které někomu zkrátka nechutnají nebo nedělají dobře na žaludek. Hodí se proto nejen na přípitek, ale i k popíjení během léta u bazénu či na dovolené. Frizzante pořídíte nejen bílé, ale i růžové. Vyrábí se nejčastěji z odrůdy Muškát moravský, skvěle chutná také frizzante z Rulandského šedého či Veltlínu zeleného. A pozor – mají jednu skvělou vychytávku, kterou ocení především ženy. Místo korku mají šroubový uzávěr, takže jej snadno otevřete bez vývrtky a následného zápasu s hrdlem lahve.

A ještě jedna rada na závěr. Abyste z pití pravého šampaňského, sektu či frizzante měli opravdu požitek, nezapomeňte jej před podáváním pořádně vychladit!

Autorka: Hana Raiskubová

Napsat komentář