HOBBYMANIE(5)

Vyzkoušejte skvělé novoroční „vyprošťováky“!

Pokud to na Silvestra s oslavami příchodu nového roku přece jen malinko přeženeme, pomůže nám kyselá okurka, zavináč, osvědčená česnečka jako řemen, ale i vyprošťovací polévka „á la dršťkovka“ z hlívy ústřičné.

Rychlá novoroční česnečka

 Ingredience: 1 litr vývaru, ½ kg brambor, palice česneku (pokud snesete víc, připravte si větší množství), 2 vejce, sůl, pepř, chilli, čerstvé bylinky (petrželová nať, libeček, kudrnka), sádlo, chléb na krutony

V osolené vodě uvaříme nakrájené brambory. Stroužky česneku nasekáme, orestujeme v kastrolu na sádle, zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Do polévky pomalu vléváme rozšlehané vejce, které necháme ve vařící tekutině srazit. Osolíme, opepříme, přidáme nadrcené nebo namleté chilli a nakonec uvařené brambory. Na talíři dozdobíme bylinkami a vložíme krutony, které jsme si připravili opečením na rozpáleném sádle.

Horký silný vývar

Ingredience: hovězí nebo kuřecí polévková směs, morková kost, kořenová zelenina (celer mrkev, petržel, cibule, česnek),  koření (nové koření, celý pepř, bobkový list, voda)

Osvědčeným lékem na kocovinu je silný vývar, ať už hovězí nebo kuřecí . Do studené vody vložíme maso s kořením (nové koření, bobkový list, celý pepř). Po zhruba půlhodině přidáme očištěnou zeleninu a táhneme vývar alespoň dvě hodiny. Scedíme, přidáme zavářku, osolíme a opepříme. Můžeme dochutit plátky česneku a čerstvými bylinkami. Pokud doma nemáme potřebné ingredience, stačí povařit v bujónu alespoň zeleninu, ideálně mrkev, celer, petržel a cibuli.

Vyprošťovací polévka z hlívy ústřičné á la dršťkovka

Ingredience: 250 g hlívy ústřičné, 1 cibule, 1 mrkev, 3 stroužky česneku, 2 mladé cibulky, zeleninový vývar, mletá paprika, majoránka, sůl, pepř, 2 lžíce hladké mouky, olej, petrželka

Jemně nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme na nudličky nakrájenou hlívu a mrkev. Necháme krátce orestovat, poté přisypeme mouku a papriku. Kdo má rád ostřejší jídla, může použít i část pálivé papriky. Opět krátce orestujeme. Poté zalijeme vychladlým vývarem, promícháme, osolíme, opepříme, přidáme prolisovaný česnek a bílé části cibulek a vaříme cca 20 minut. Těsně před dokončením přidáme majoránku. Hotovou polévku dochutíme a posypeme cibulkovou natí a petrželkou.

Okurkový koktejl

Ingredience: ½ salátové okurky, syrová červená paprika, 2 lžičky kečupu, 1 dl syrové celerové šťávy, 1 dl rajčatové šťávy, čerstvá bazalka, pepř, podle chuti minerálka na dolití (aby koktejl nebyl příliš hustý)

Vše rozmixujeme, zředíme minerálkou, opepříme a přidáme pár kostek ledu.

Zázvorový čaj na nevolnost

Ingredience: zázvor, horká voda, med

Na ¼  litru si oloupeme a nastrouháme kousek zázvoru (asi 1 cm široký) , přelijeme horkou vodou a necháme 10 minut louhovat. Poté scedíme a popíjíme.

Káva s citronem

Ingredience: hrnek silné kávy, 1 lžička citronové šťávy

Kofein povzbudí, nicméně dehydratuje, takže vypijte ještě alespoň sklenici vlažné vody.

(hra)

 

 

 

Napsat komentář