HOBBYMANIE(5)

Trendy koupelen pro rok 2018: Patchworkové dlaždice střídá návrat k elegantní šedé

Aktuální trendy se nesou ve znamení využití přírodních materiálů, kdy základ tvoří elegantní kombinace dřeva s přírodním kamenem s tmavými a barevnými odstíny. Působí uklidňujícím dojmem a současně dodávají koupelně luxusní nádech. Pokud chcete být letos „in“ i v případě moderního koupelnového designu, rozhodně dejte na rady odborníků. Ti také pro letošní rok doporučují zapomenout na lesklé povrchy a dlaždice a zaměřit se na čisté barvy.

V kurzu bude tmavě šedá

Kdo se zajímá o bytový design, tak ví, že styl, který bytoví návrháři nyní prezentují na veletrzích, se objeví v našich domácnostech zhruba s půlročním zpožděním. Chcete-li se nechat inspirovat módními trendy třeba v barevnosti, zvolte do své nové moderní koupelny právě teď elegantní tmavě šedou. Vysokého efektu docílíte, když tuto barvu necháte vyniknout v kontrastu s celkovým laděním koupelny.

Stále doznívá i motiv patchworku

Do módy jdou sice zemité tóny a šedá, ale komu se líbí na obkladačkách patchworkový vzor, ten se může svést na vlně posledního období. Stejně tak neuděláte chybu s obkladem, který imituje leštěné dřevo, dlaždicemi, připomínajícími textil nebo jemnými obkladačkami s reliéfem, který vypadá jako kámen. Totéž platí i pro dlažbu. Mějte při rekonstrukci koupelny na paměti, že právě pokládku podlahy vybíráte nejspíš na dlouhé roky či desetiletí. Zvažte proto, zda není lepší volit raději nadčasové materiály i vzory.

Celková rekonstrukce? Svěřte se do rukou odborníků

Jestliže se ve vaší koupelně přece jen nespokojíte pouze s novým umyvadlem či závěsnou skříňkou na mýdla a zubní pasty, celkovou rekonstrukci raději svěřte odborné firmě – už jen kvůli bezpečnosti při práci s elektrickou instalací, rozvody a osvětlením. Hrozí také zkrat pračky nebo prasknutí vodovodních trubek, což se rozhodně nevyplatí. Tisíce korun však ušetříte, pokud sami položíte dlažbu nebo koupelnu svépomocí obložíte. Kdybyste se přesto rozhodli pustit do rekonstrukce sami, pečlivě jednotlivé činnosti naplánujte. Než začnete vozit ze specializovaných prodejen stavební materiál, vytvořte mu nejprve prostor. V praxi to znamená, že nejprve musí jít pryč stará koupelna včetně případné vybourané suti.

Odpojte plyn i elektřinu a zastavte vodu

Než se pustíte do demolice, zastavte vodu, vypněte elektřinu a plyn. V bytě s klasickým umakartovým jádrem postačí ruční pilka a větší kladivo.  Jinak si budete počínat v rodinných domcích, kde bývá koupelna zděná a nevyhovující stěny se zkrátka a dobře musí zbourat. V takovém případě dejte pozor, abyste si nezbořili nosnou stěnu. K odvozu stavební suti a zbytků jádra nebo koupelny objednejte kontejner.

Používejte speciální zelený sádrokarton

Při rekonstrukci koupelny používejte zásadně zelený sádrokarton. Jen ten má totiž speciální úpravu do vlhkého prostředí, díky níž je odolný proti vodě a vlhku. Práce se sádrokartonem má i další výhodu – velmi rychle přibývá. Sádrokarton se při rekonstrukcích používá také ke snížení stropů a při zabudování světel a dobře poslouží i při zakrytí drobných nerovností nebo opláštění tzv. stoupaček.

Autorka: Hana Raiskubová

Napsat komentář