HOBBYMANIE(5)

Zabíjačkové lahůdky: Jak na pochoutkový smažený jazyk

Každý řezník ví, že nezbytnou součástí ovaru je i jazyk. Výborný je samotný, hlavně s křenem, ale neobejdou se bez něj také jitrnice a tlačenka (viz naše další recepty). Ovšem upravit ho lze i na řadu jiných způsobů; dá se dusit, péct, grilovat, udit a také smažit.

Obzvláště v této poslední úpravě vynikne jeho jemná chuť. Obsahuje totiž minimum tuku, přestože je to vlastně vepřové. Proto si ještě před zabíjačkou několik kousků v masně přikupte a uvidíte, že neprohloupíte. A hlavně se jich nebojte, abyste nedopadli jako soutěžící z jednoho televizního kulinárního pořadu, která dostala za úkol připravit právě vepřový jazyk. Nechuť, s jakou se tohoto úkolu zhostila, se odrazila i ve výsledku jejího snažení (skutečně to bylo vidět!).
Odradit se nenechte ani drsným povrchem syrových jazyků; kůži po uvaření sloupnete, stejně jako veškerý bělavý povlak. A pak už můžete ochutnávat. Ale s mírou, protože ovar už máme za sebou! Tady je třeba jazyk nakrájet na plátky, obalit a nakonec usmažit. A pak se můžete znovu začít olizovat…

Smažený jazýček v trojobalu:
600 g vepřový jazyk (asi 3 kusy), sůl,2 vejce, mléko dle potřeby, hladká mouka, strouhanka, olej na smažení

Jak na to:

Jazyky uvařte doměkka v mírně osolené vodě, vyjměte je a ponořte do studené vody; díky tomu z nich snáze sloupnete vrchní vrstvu (především odstraňte drsnou kůži a kůstku z podjazyčí). Po vychladnutí nakrájejte každý kousek na silnější plátky ve tvaru podkovy a obalte v klasickém trojobalu (hladká mouka, vejce s trochou mléka a soli, strouhanka). Smažte je pak na rozehřátém tuku dozlatova a ještě horké podávejte s bramborem nebo bramborovou kaší, okurkou či zeleninovým salátem. Výbornou přílohou je i tatarská omáčka.
Autor: -fra-

 

Napsat komentář