HOBBYMANIE(5)

Pořiďte si s novým rokem kulkas zamiolistý, exotickou rostlinu štěstí

Co je důvodem, proč se kulkas zamiolistý (zamioculcas zamiifolia) stává čím dál častěji zelenou dekorací číslo jedna? Jeho pěstování je velmi snadné, neboť jde o absolutně nenáročnou sukulentní rostlinu, o niž může pečovat i úplný začátečník a klidně i dítě. Netrpí škůdci ani chorobami. Z dužnatého podzemního oddenku vyrůstají masité sytě zelené lesklé a až metr dlouhé listy.

Vyberte správné místo

Zamiokulkas sice pochází z tropů, ale přesto nesnáší přímé slunce. Umístěte jej proto tam, kde bude mít rozptýlené světlo. Rozhodně nepatří do stínu, nebude se mu dařit v tmavší chodbě, ale ani v otevřeném okně. Sluneční paprsky totiž umí listy této rostliny spálit. V létě však uvítá vhodné místo i na zahradě, terase či balkonu. Ideální teplota pro pěstování je 16 až 25 stupňů.

Nepřelévejte! Rostlina štěstí nesnáší zbytečnou vodu

Zamiokulkas je známý jako dolarové či ženské štěstí, což má mnoho výkladů. Zázračné vlastnosti této rostliny se však probouzejí pouze v období květu. Majitelům pak údajně přináší štěstí a bohatství. Platí za feng shui talisman, přitahující bohatství a zároveň je údajně druhem talismanu ženského štěstí. Jedním z důvodů má být právě vzhled květu.

I když tato pokojová rostlina připomíná svými kožovitými listy sukulent, rozhodně jí neprospějete přesušením ani každodenním vydatným přídělem vody. Stačí ji zalévat zhruba jednou týdně a bude se jí skvěle dařit. Stačí vždy jen počkat, až substrát dokonale vyschne. Jinak by mohla uhnít.

Kulkas nezapomeňte občas nakrmit

Rostlinu v květináči nezapomeňte občas přikrmit hnojivem, a to zejména během sezony. Ideální je použít jednou za dva týdny hnojivé tyčinky, které stačí zapíchnout do zeminy. Rostlina si pak výživu odebírá sama podle toho, jak potřebuje. Naopak v zimě se váš kulkas bez zvláštního příkrmu klidně obejde.

Na jaře rostlinu přesaďte

Kulkas zamiolistý patří do čeledi aronovité, je příbuzný třeba s kalou. Vydrží v jednom květináči klidně i několik let, pak je ovšem dobré jej na jaře přesadit. Umí se rozrůst tak, že několikanásobně zvětší svůj objem a sotva se poté do původního květináče vejde. Nový květináč vyberte vždy v průměru o pár centimetrů větší. Dno vysypte kamínky nebo keramzitem – obojí při přelití zabrání uhnívání. Vyměňte také zeminu. Bohatě postačí substrát pro pokojové květiny a na odlehčení lze přidat trochu písku nebo rašeliny.

Kulkas miluje rosení. Občas ho osprchujte či poprašte kapičkami vody z rozprašovače. Pomůže i miska s vodou v blízkosti květináče. Na vlhčení myslete zvlášť tehdy, pokud bydlíte v bytě s nízkou vzdušnou vlhkostí, popř. jste tropickou rostlinu umístili v blízkosti radiátoru.

Pozor na chlad a průvan

Této rostlince rozhodně neprospějete, když ji vystavíte průvanu. Stejně tak je citlivá na nízké teploty. Když objevíte na stonku černé skvrnky, květina vám vysílá signál, že ji musíte najít vhodnější stanoviště.

Tip: Pokud budete o rostlinu dobře pečovat, odmění se vám čas od času dokonce květy. Tvoří palicovité květenství s drobnými kvítky. U mnoha druhů aronovitých bývají krásně zbarvené jako např. anturie či kaly. Kulkasy však mají květenství zelenavé, spíše nevýrazné.

Autorka: Hana Raiskubová

Napsat komentář