HOBBYMANIE(5)

Recepty starého c.k. mocnářství: Tažený závin s biskvitem

Rakousko-uherský císař František Josef byl, jak známo, perfekcionista, lidově řečeno puntičkář. A dokonalou práci vyžadoval i od svých kuchařů. Legenda dokonce praví, že při přípravě závinu vždy kázal, že těsto musí být vytažené na tloušťku listu papíru, přes který je možné přečíst noviny nebo zamilovaný dopis. Použité tažené těsto (připomíná nudlové) to skutečně dovolí, natolik je pružné, ale musí se důkladně vypracovat (viz recept), případně dokonce vytlouct o pracovní plochu.

Náš tip:
Závin můžete podávat teplý i studený poprášený hustě směsí moučkového cukru s vanilkovým a výborný je například s vanilkovou smetanovou omáčkou. Opravdová císařská delikatesa!

Ingredience pro tažený závin s biskvitovou náplní:
300 g hladké mouky, špetka soli, 1 vejce, 2 lžíce oleje, 60 ml teplé vody;  náplň: 150 g jemně drcených máslových sušenek, 100 g másla, 100 g sekaných vlašských ořechů, 1 sáček vanilkového cukru, 100 g krupicového cukru, jemně strouhaná kůra z 1 citrónu, 125 ml smetany ke šlehání; máslo na potření, moučkový cukr na posypání.

Jak na to (podrobný fotonávod najdete pod článkem ▼▼▼)

 K mouce promíchané se solí přidejte vejce prošlehané krátce s olejem i teplou vodou a vše zpracujte do podoby vláčného těsta. Dobře vyhnětené nechte v míse pod utěrkou 30 minut odpočinout. Z proleželého těsta vyválejte na pomoučeném válu silnější plátek, přeložte ho na větší textilní ubrus, podložte pod něj dlaně a postupně ho do tenka vytahujte. Veliký plát nepravidelného tvaru zarovnejte rádýlkem do podoby čtverce či obdélníku a nechte ho krátce oschnout.
Mezitím připravte náplň: Jemně rozdrcené sušenky promíchejte se sekanými ořechy, krupicovým i vanilkovým cukrem, přidejte citrónovou kůru, měkké máslo (lehce nahřáté), smetanu a vše promíchejte. Vypracovanou hmotu opatrně rozetřete na vytažený plát těsta, jehož okraje jste lehce potřeli vodou (není to nutné). Náplň neroztírejte až k okrajům a naplněný plát pomocí spodního ubrusu srolujte.
Nohavici, je-li příliš dlouhá, rozdělte nožem na 2 stejně dlouhé části, jejich konce pečlivě založte, zapracujte a celé přeložte na plech s listem papíru potřeným máslem. Záviny upečte v troubě vyhřáté na 170 °C dozlatova (cca 40 minut) a horké hned potřete tekutým máslem a poprašte je moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým.
Autor: -iri-
Námět a foto: Speciál Báječný svět pečení, srpen 2014

 

Napsat komentář