HOBBYMANIE(5)

Bylinková spirála: Ušetří místo a všechno máte po ruce

Co dělá bylinkovou spirálu unikátní je její design, maximalizující prostor při vytváření různých malých mikro podnebí. Najdete tu buď slunná místa, nebo naopak stinná, vlhká i suchá. Některé rostliny, jako mnoho středomořských bylin, potřebují suchou, písčitou půdu, zatímco jiné vyžadují vlhký typ lužní půdy. Bylinná spirála vychází vstříc těmto potřebám, protože je navržena tak, aby rozdílné podmínky půdy v různých částech. Vrchol je teplým, suchým prostorem, který dostane spoustu slunce. Spodní část zase je stinná a vlhká. Prostřední něco mezi těmito dvěma. Můžete tu dát byliny, které vyžadují sušší půdu stejně jako rostliny, vyžadující vlhčí podmínky – ty přijímají vodu, která stéká z horního patra.

Jak na to krok za krokem:

 

1) Nejprve jsme odstranili ze dna budoucí spirály všechny plevele a položili lepenku s dostatečným přesahem k potlačení plevelů v okolí. Někdo radí lepenku navlhčit, aby se rychleji rozložila v půdě, my jsme ale tento krok vynechali.

2) Pak můžete z kamenů (lze ale použít i cihly) začít chystat tvar budoucí spirály tak, že nejprve postavíte vnější stěnu. Tu naši jsme založili jako kruh s poloměrem cca 1 metr od středu.

3) Obrys spirály potom vyplňte zeminou. Zvolit můžete hutnější.

4) Jakmile budete mít první vrstvu, začněte přidávat další, do spirály stočenou zdvojenou zídku.

Opět vše vyplňte zeminou až po okraje zídky. Na vrcholu pak vybudujete z trojité vrstvy balvanů „špičku“ věže, kde budou mít své místo teplomilné bylinky, vyžadující hodně slunce.

Náš tip: Při osazování myslete na to, že ne všechny byliny jsou trvalky. Pro ně počítejte se samostatnými „políčky“. Pozor také na mátu a bazalku, tyhle rostliny se rozrůstají velmi rychle, a pokud je nebudete pravidelně prořezávat, zahluší vše kolem sebe. Hlídejte se také heřmánek: Když mu necháte volnost, budete mít této léčivky za chvíli plnou zahradu!

Zdroj: http://www.familyfoodgarden.com/how-to-build-a-herb-spiral/

Napsat komentář