HOBBYMANIE(5)

Bytová poradna: Spaní a hraní pro jedináčky i sourozence

Jak vybírat do dětského pokoje postel pro jedináčka a jak pro sourozence? Zdá se, že patrové postele nabízejí na první pohled mnohem víc zábavy. Totéž ovšem může splňovat i zvýšené dětské jednolůžko. Záleží jen na vás, podle jakých kritérií se budete rozhodovat. Velkou roli při vašem výběru také patrně sehrají prostorové možnosti pokoje a tolik potřebné úložné prostory.

Dětská postel pro jedno dítě

Šířka dětské postele by neměla být menší než 90 cm, o 10 cm méně stačí předškolním dětem a samozřejmě tak vyřešíte problém s prostorem. Čelo se doporučuje v oblasti hlavy, pro předškolní věk jsou vhodné zábrany. Vždy byste měli myslet i na místo na hraní, různé plochy nebo poličky.

Ideálním řešením, které spojuje místo pro spánek i pro hru, jsou zvýšené postele. Spací plocha se obvykle nachází 80 a 100 cm nad zemí a pod ní vzniká hrací prostor. Postel se dá opatřit látkami a vzniká tak atraktivní stanové ležení, pod postel se dají umístit také šuplíky, police nebo úložné boxy na hračky. Zvýšená postel láká rovněž dalšími prvky jako jsou např. schůdky.

Patrová postel pro více dětí

Nabídka patrových postelí pro sourozence je dnes velmi široká a opravdu je z čeho vybírat. Tyto typy paland mají oblibu u dětí i rodičů. Dávají prostor k dovádění a navíc nabízí různá praktická prostorová řešení. Ideální jsou palandy, které se dají sestavit ve více variantách než v klasickém složení dvou postelí nad sebou. Pokud postele sestavíte do písmene „L“, pod tou vyšší opět vzniká skvělé místo pro hry.

Patrovou postel si lze vybrat s mnoha doplňky – vedle klasického žebříku existují různé typy schůdků, velmi oblíbená je mezi dětmi skluzavka. Často skýtají i úložný prostor s vysunovacími šuplíky, záleží na vás, zda zvolíte postel s jedním velkým univerzálním šuplíkem, anebo rozčleněný na dvě části. Není od věci myslet také na návštěvy kamarádů. I patrová postel může mít výsuvné lůžko pro hosty, popř. pro rodiče, který by chtěl ulehnout vedle nemocného dítěte. U mnoha modelů navíc dostanete na výběr, zda požadujete postel s přistýlkou nebo nikoliv.

Prostor pro hraní

Hrací prostor lze opět přizpůsobit vašim představám. S matrací můžete sladit látku pro přístřešek pod postelí, na míru si opět můžete vybrat boxy na hračky. Často se pod postelí nachází i psací stůl a židle, v takovém případě je však důležité myslet na to, aby vaše dítko mělo na kreslení či psaní dostatek světla.

V případě lůžek pro dvě děti se vedle klasických paland nabízí i možnost posuvných lůžek, kdy je jedna postel mírně předsunutá před druhou.

Myslete i na hosty

Při výběru dětské postele není od věci myslet také na návštěvy kamarádů. I patrová postel může mít výsuvné lůžko pro hosty, popř. pro rodiče, který by chtěl ulehnout vedle nemocného dítěte. U mnoha modelů navíc dostanete na výběr, zda požadujete postel s přistýlkou nebo nikoliv. Záleží jen na vás, jestli dáte přednost další spací ploše nebo úložnému prostoru.

Když s přespáváním kamarádů víceméně počítáte, volte raději rovnou postel s přistýlkou. Moderní řešení dokonce často nabízí kombinaci, kdy se do výsuvného šuplíku vejde přídavná postel i peřiny a povlečení. Jestli se domníváte, že prostor pro přespání kamarádské návštěvy budete potřebovat opravdu jen příležitostně, nejspíš oceníte nafukovací postele s dětskými motivy z pohádek, jichž je v současné době na trhu také dostatek. Když děti navíc vybavíte spacáky místo klasických peřin, naplníte tak zároveň i jejich touhu po dobrodružství.

Dětská postel s nadstavci

 Také postel pro jedno dítě může být v mnohém variabilní. Novinkou jsou např. postele s nadstavci, které skýtají využití prostoru nad lůžkem. Lze sem umístit poličky i odkládací místo pro hračky či knihy. Problémem nejsou ani poličky s pojízdnými dvířky, které lze umístit také pod spací plochu. Nadstavec si lze vybrat po celé šířce postele nebo jen do čela, popř. může lemovat postel až ze tří stran. Mnohdy ušetří místo až za dvě dětské komody. Pouze do přední části se nadstavce nedávají, aby se dítě do postýlky vůbec dostalo.

Autorka: Vanda Filipová

Napsat komentář