HOBBYMANIE(5)

Chystáme se na dovolenou: Jak si připravit přírodní repelenty našich babiček, tedy bez chemie

Patříte k zarytým odpůrcům chemie a už teď se bojíte, že vás na dovolené pod stanem, u táboráku nebo při prázdninových procházkách přírodou „sežerou“ komáři a klíšťata? Vyrobte si za pár korun domácí přírodní repelent. Dotěrnému hmyzu, který může být přenašečem nebezpečných onemocnění s trvalými následky, totiž vůbec nedělá dobře vůně některých druhů bylinek nebo koření, které máte běžně doma v dózách na polici. Pamatujte ale na to, že přírodní repelenty nejsou tak silné a účinné, jako ty s koncentrovanými pesticidy. Pokud se tedy budete chtít hmyzu účinně bránit i beztoho, aniž byste si podráždili čerstvě opálenou pokožku, použijte domácí aromatické odpuzovače opakovaně. Třeba už po hodině či dvou.

 Proti komárům vytaste do boje „obyčejný“ hřebíček

Komáři, ale dokonce i dotěrné mouchy, muchničky či moskyti přímo nesnášejí zápach sloučenin v chemických repelentech. Jenže, o co je chemie účinnější na hmyz sající lidskou krev, o to je škodlivější k životnímu prostředí. Může také při opakovaném častém použití způsobovat kožní alergie u lidí. A o problémech, pokud se vám taková agresivní látka dostane do očí, ani nemluvě. Navíc mastí, špiní a barví. Vyrobit si přírodní odpuzovač komárů můžete přitom jednoduše doma – a klidně zapojte i děti!

Hřebíček obsahuje tzv. linaool, který se vyskytuje v silicích mnoha rostlin. Je tak aromatický, že komáry spolehlivě odradí od toho, aby svůj sosák zabodli právě do vaší kůže. Pokud se chcete vyhnout nepříjemnému bzučení u svého ucha a neustále se plácat po nejrůznějších částech těla, pořiďte si 100 ml stoprocentního lihu z lékárny nebo silný alkohol a zhruba 50 kousků celého či drceného hřebíčku. Pak už stačí jen smíchat a nechat koření louhovat alespoň dva týdny, ideálně však tři. Výsledkem bude hnědočervená tinktura, kterou scedíte a přefiltrujete přes plátno a přelijete do nádobky s rozprašovačem. Použít můžete klidně i prázdný, vymytý flakonek od toaletní vody či parfému. Nastříkejte hřebíčkový odpuzovač na pokožku, a pokud jste v přírodě, raději každé tři hodiny proceduru opakujte. Před každým nanesením na pokožku ještě důkladně protřepejte. Hřebíček, který vám po výrobě takové tinktury zbude, ale rozhodně nevyhazujte. Využít jej můžete třeba na okno, kde hmyz také spolehlivě odpudí.

Rybaříte? Pak si k vodě připravte retro repelent ze zelených ořechových slupek a Alpy!

Proti komářím hejnům, která se často rojí nad hladinou našich rybníků, využijte další účinný recept na domácí repelent. Postačí k němu půl kila zelených slupek z ořechů, litr vody a stará dobra Alpa, kterou koupíte v každé drogerii. Pokrájené slupky svařte ve vodě ve starém hrnci, nechte vychladit a extrakt poté smíchejte s Alpou v poměru 1 díl lihu na 3 díly extraktu.
Ořechový roztok je poměrně účinný, mažte jej na kůži zhruba po pěti hodinách. Pomáhá i na svědivé štípance. Pokud neseženete ořechové slupky, vyzkoušejte jinou variantu – domácí repelent s octem. Účinný proti komárům je třeba v kombinaci se silně aromatickou levandulí nebo pelyňkem. Asi 15 gramů sušených bylinek přelijte ¼ litrem vroucí vody a nechte do zchladnutí luhovat. Poté přidejte 2 lžíce octa. A jestli vám silný octový odér vadí, nahraďte kvasný ocet jemnějším jablečným. Aplikujte na kůži z rozprašovače každé dvě hodiny.

Zabírá i citronová tráva

Komáři totiž tuto svěží vůni přímo nenávidí. Podrcenou citronelu nechte dva týdny louhovat ve tmě v olivovém oleji. Stříkejte se jí přímo na pokožku, na oblečení totiž zanechává skvrny. Podobnou službu splní i libeček, známé maggi ze zahrádky. Už ve středověku se lidé potírali jeho podrcenými listy. Do olivového oleje se dá proti komárům naložit leccos. Nemáte po ruce hřebíček? Nasypte do něj tymián nebo fenykl a po 3 týdnech si s voňavou esencí můžete potírat pokožku, až vyrazíte na houby do lesa. A ještě jednoduchá rada na komáry: česnek nebo pivo! Na klíšťata totiž účinkuje vitamin B, která je v pivu a kvasnicích. A česnek? Ten jim zkrátka páchne.

„Vyhlaste válku“ klíšťatům s rozmarýnem!

Klíšťata jsou nebezpeční paraziti, kteří číhají nejen ve vysoké trávě u vody, ale také v lesích či na loukách od časného jara až do podzimu. Setkání s infikovaným klíštětem může mít fatální následky. Klíště je totiž přenašečem chorob, jako je klíšťová encefalitida nebo Lymeská borelióza. I proti klíšťatům se přitom můžete do přírody vyzbrojit účinnými odpuzovači bez chemie. Stačí 10 gramů rozmarýnu, půl litru převařené destilované vody a lžíce vinného octa. Rozmarýn vsypte do vroucí vody a nechte louhovat, dokud nevychladne.
Zceďte přes jemné plátno, přidejte vinný ocet a přelijte do lahvičky s rozprašovačem. Uchovávejte v chladnu. Úplně nejjednodušší je pak repelent z citrusů. Klidně promíchejte pomeranče, citrony, grapy nebo limetky. Stejný poměr citrusů a vody vařte na mírném ohni hodinu a nechte uležet do druhého dne. Extrakt sceďte do rozprašovače. Pokud chcete, aby repelent účinkoval déle, přidejte v poměru 1:1 líh. S chutí klíšťat na vaši krev zatočí i olej z vlaštovičníku či skořice. Větší svazek vlaštovičníku nalámeme do nádoby a zalijeme olivovým olejem. Uzavřeme a odneseme na sluníčko. Vlaštovičník necháme luhovat dva až tři týdny, pak scedíme a můžeme používat.

Napsat komentář