HOBBYMANIE(5)

Co by si měl pořídit domů každý kutil

Řádně vybavený kufr s nářadím je základ. Neměla by v něm rozhodně chybět vrtačka, sada klíčů, ideálně s očkem, vodováha, metr, šroubováky, sikovky, hasák, kladívko, malá pilka na železo a celá řada dalších věcí. Hodit se budou hřebíky a šrouby různých velikostí a také hmoždinky a sádra pro případ, že budete chtít přivrtat poličku v kuchyni nebo držák na zubní kartáčky do koupelny. Nezapomeňte ani na pásmo nebo alespoň vysunovací metr, stejně tak zařezávací nůž.

Hodláte měřit setiny milimetru? Pak vás nemine ani koupě tzv.  šuplery čili posuvného měřítka. Existuje klasická i digitální. Při výběru nářadí se rozhodně neřiďte cenou, ale sledujte vždy kvalitu provedení. Především by vám mělo padnout dobře do ruky. Oceníte určitě i ergonomické tvarování rukojeti. Solidní sady koupíte už za tři nebo dokonce za dva tisíce korun.

Sada spolehlivých klíčů

Pokud nechcete neustále zvonit u sousedů, nesmí u vás chybět základní ruční nářadí – např. sada klíčů na povolování a utahování matic. Existují přitom jak klasické, tak i tzv. gola klíče, které můžete koupit v sadách různých velikostí a variant od nejmenších po největší. Použijete pak klíč, který se vám při montáži zrovna hodí. Dobře vám poslouží i štípací kleště nebo sekyrka. A jestli vám v garáži stojí auto, kdybyste  vyměnili kola, neobejdete se ani bez zvedáku.

Pneumatické nářadí uspoří energii

Kutil od přírody využije občas i silnější nástroje, které navíc ušetří energii. V takovém případě se vyplatí vsadit na pneumatické, poháněné stlačeným vzduchem. Zaručí vám komfortní a rychlou práci. Příkladem za všechny může být pneumatický utahovák matic kol vašeho vozu. Právě ten práci v garáži velmi zefektivní. V nabídce specializovaných prodejen s nářadím naleznete také nastřelovače hřebíků, rázové utahováky, brusky či lakovací pistole. Vybírat se dá i z celé řady vrtaček.

Na vrtání aku nářadí

Ve vlastním kutilském „arzenálu“ se vyplatí i aku nářadí. Zvládnete s ním rychle vyvrtat díru nebo třeba přišroubovat vrut. Určitě oceníte výkon aku vrtačky, aku kladiva či aku šroubováku. Nářadí na baterky patří k velmi žádaným a oblíbeným kouskům. Má tichý chod a navíc je zcela nezávislé na elektrické energii. Na trhu existuje z široká škála možností, ale výběr vhodného aku nářadí vám mohou usnadnit objektivní srovnávače nebo přímo uživatelské recenze.“

Nezapomínejte na ochranné pomůcky

Ochranné pomůcky rozhodně neslouží jen profesionálům. Přivřít si prst do svěráku nebo si při řezání píchnout železnou šponu do oka není nic neobvyklého. Ve vaší kutilské výbavičce tak určitě nechte prostor i pro ochranné brýle, rukavice, případně přilbu nebo svařovací kuklu s brýlemi. Není od věci pořídit si ani klapky na uši, budou se hodit, až zapnete motorovou pilu nebo cirkulárku na dřevo.

Autorka: Hana Raiskubová

 

 

 

Napsat komentář