HOBBYMANIE(5)

Co umí léčit angínovník? Hádat můžete jen jednou

Tak třeba angínovník – u nás je tahle téměř zázračná a současně také krásná rostlina skoro neznámá. Ale jak její půvabný český název napovídá, znali ji už obrozenečtí jazykozpytci stejně jako naše prababičky.

Přináší zdraví a navíc ozdobí byt

Ještě před nimi ji už ale dávno znali Číňané, což asi nebude pro nikoho překvapením. Proto také oficiální název angínovníku zní Belamcanda chinesis. Překvapí vás nejen tím, že si poradí s angínou a nachlazením. Tato trvalka má také nádherné oranžovočervené skvrnité květy, které vás budou těšit od června až do září. Po odkvětu potom najdete na rostlině tobolky se semeny, které také můžete využít k léčbě.

V jedné kytce celá lékárna

Angínovník obsahuje celou řadu léčivých látek. Především její mladé listy obsahují glykosidy (např. belamcadin a tectoridin), třísloviny, silice a také zatím nepříliš prozkoumané alkaloidy.
Tyto látky mimo jiné umí například rozpouštět hleny. A nejen to. Tlumí také kašel, působí navíc  preventivně proti onemocnění angínou a dalšími krčním onemocněním a pokud jste již onemocněli, zastaví třeba angínu.  Známé jsou i její blahodárné účinky na hlasivky a hojí sliznice.

Vývar z oddenků zase pomáhá při revmatizmu, nadýmání i zácpě. Působí močopudně, takže lze angínovník využít i při chorobách močových cest a ledvin. Jeho užívání je vhodné i při léčení poruch žláz s vnitřní sekrecí.

Jak angínovník pěstovat?

Tahle trvalka by měla odolávat mrazům až minus 20C, přesto ale většina odborníků doporučuje pěstovat angínovník na zahradě v květináčích  a přes zimu ji mít doma. Může se vošem bez problémů pěstovat rovnou i jako pokojová květina.

Vyžaduje slunné místo, běžný substrát, pravidelnou zálivku (ale nemá ráda přemokření). Přes zimu se tzv. „zatahuje“ – žloutnutím a opadáním listů se proto nenechte odradit, na jaře vyroste znovu. Nejvhodnější doba pro výsadbu je zjara.

Napodobte králíky, okusujte mladé listy

Rada, jak užívat angínovník, je jednoduchá: žvýkejte konečky mladých listů (cca 3 cm). Ale pozor, mají poměrně razantní účinek, při prvním užití se vám může zdát, že jste si do úst nasypali celý sáček peprmintových bonbónů! Především kuřáci tak mohou mít ze začátku s užíváním angínovníku problém. Lístky nežvýkejte víc, jak 6x za den po dobu půl minuty.

Z oddenků si zase můžete udělat odvar nebo je můžete vyluhovat v alkoholu a používat potom jako kloktadlo. Stejně tak se dají použít i semínka rostliny.  (-jav-)

Napsat komentář