HOBBYMANIE(5)

Co zjistili vědci: Vůně gardenie je účinné antidepresivum

Němečtí vědci nedávno zkoumali účinky aromaterapie, která pracuje s rostlinnými silicemi a oleji a má za cíl zlepšení fyzické i psychické pohody člověka. A zjistili, že hlavně opojná vůně gardénie vykazuje stejně silné účinky jako některá sedativa. Její krásně bílé a silně vonné květy podobné růžím obsahují podle této studie dvě složky, které jsou co do účinků srovnatelné s barbituráty.

Výsledkem je zklidnění, úleva od úzkosti a podpora spánku. Tomuto objevu předcházelo testování stovek vonných látek obsažených v různých druzích květin a odborníci si nakonec svůj objev nechali patentovat. Počáteční pochybnosti ohledně využití sedativních účinků gardénie rozptýlily detailní testy na myších.
Aromatické látky podávané různými způsoby u nich skutečně vykázaly zklidňující účinky a sníženou aktivitu mozkových buněk. Ovšem testy na lidech dosud neproběhly; není tedy zatím vůbec jasné, při jaké koncentraci může vůně květů gardénie na člověka působit.

Dočkáme se syntentizovaného preparátu?

Profesor Hanns Hatt z Ruhr-Universität nicméně předpokládá, že nově objevené aromatické látky skutečně nahradí nejen sedativa, ale i řadu preparátů proti úzkosti a tišení agrese. Jeho tým se zatím pokouší pozměnit chemickou strukturu molekul těchto látek tak, aby nabyly ještě silnějších účinků. Uměle syntetizovaný preparát by podle něj mohl být v Evropě k dostání už zanedlouho.
 Nechcete-li ovšem čekat, zda a jak vědci uspějí, potom se pusťte do pěstování gardénií v domácích podmínkách. Rostliny se dají pořídit poměrně snadno. Ovšem pozor, do květu je dokáže přivést jen málokdo!

Jak ji pěstovat?

Gardénie (existuje na 250 druhů původem z tropické a subtropické Afriky, jižní Asie a Oceánie) tvoří stálezelené keře či stromky. Často se pěstovaly v zámeckých oranžeriích, ale i v bytech za oknem. Rostlina vyžaduje světlé místo bez přímého slunce, stále vlhký substrát a vyšší vzdušnou vlhkost. Miluje teplo (vhodné je letněné v polostínu), ale přezimuje při minimální zálivce v chladu (min. 15 °C). Pěstební substrát by měl obsahovat větší podíl rašeliny.

Napsat komentář