HOBBYMANIE(5)

Smetanové řezy s rohlíčkovým překvápkem

Mohlo by se zdát, že je to náročné pečení pro pokročilé, ale opak je pravda. Příprava těchto řezů není ani kdovíjak zdlouhavá (viz postupy krok za krokem), zvlášť když si vanilkové rohlíčky upečete v předstihu třeba i několika dní. Můžete při jejich přípravě postupovat i podle našeho dalšího receptu ZDE►. Obalené v moučkovém cukru je pak uložte v papírové krabici v chladu, navíc díky tomu pěkně zvláční. Dejte ovšem velký pozor: Musíte je totiž uhlídat před všemi pamlsky chtivými členy vaší rodiny, a to není často vůbec snadné!

Náš tip:
Rohlíčky můžete upéct dle našeho receptu, ale klidně je připravte v duchu vašeho oblíbeného vánočního cukroví. Výhodou ovšem je, budou-li obsahovat ořechy, jejich tmavší struktura pak pěkně prokreslí vrstvu bílé smetanové náplně.

Smetanové řezy s vanilkovými rohlíčky:
Vanilkové rohlíčky: 200 g hladké mouky, 80 g moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 100 g jemně strouhaných opražených lískových oříšků, 200 g másla, 1 vejce; pečený plát: 200 g másla, 180 g krupicového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 4 vejce, 300 g celozrnné mouky, 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva, špetka soli, strouhaná kůra z 1 citronu; náplň: 300 g vanilkových rohlíčků, 6 plátků želatiny, trocha vody, 1 vejce, 80 g moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, špetka soli, 3 lžíce mandlového likéru, 600 ml smetany ke šlehání; jablečné želé: 4 jablka, 250 ml červeného vína, 100 g krupicového cukru, šťáva z 1 citronu, špetka skořice, 5 plátků želatiny

Jak na to krok za krokem (fotopostup včetě náplně a želé najdete pod článkem)

1. Mouku promíchejte s oběma druhy cukru a oříškovou drtí, přidejte nakrájené máslo, vejce a vše zpracujte do podoby tužšího těsta, jež uložíte 1 hodinu v chladu. Z odleželého odlamujte kousky o velikosti ořechu, z každého vytvarujte v dlaních váleček, který zahnete na plechu s papírem do podoby rohlíčku. Kousky upečte při 170 °C dorůžova (10 až 12 minut) a hotové, mírně vydýchané obalte v moučkovém cukru.
2. Máslo vyšlehejte s oběma druhy cukru a zapracujte do pěny vejce (jedno po druhém). Stěrkou vmíchejte směs mouky s kypřicím práškem, solí i citrónovou kůrou, těsto rozetřete do pekáčku cca 30 x 20 cm a plát při 170 °C upečte (cca 35 až 40 minut). Hotový nechte v pekáčku vychladnout.
3. Připravte náplň: Rohlíčky rozlámejte na hrubší kousky a v troše vody namočte želatinu. V kotlíku nad párou vyšlehejte vejce s oběma druhy cukru, špetkou soli a likérem. Prohřátou hustou pěnu odstavte a nechte v ní rozpustit nabobtnalou želatinu. Zvlášť vyšlehejte ze smetany šlehačku, 2 lžíce pěny vmíchejte do žloutkového želatinového základu a hned vše zapracujte šlehačem do celkového množství pěny. Vmíchejte do krému rozlámané rohlíčky, náplň rozetřete na zchladlý korpus v pekáčku a nechte vše v chladu ztuhnout.
4. Připravte želé: Oloupaná, odjádřená a na kostky nakrájená jablka rozvařte s cukrem a červeným vínem. Pyré ochuťte po odstavení skořicí, citrónovou šťávou a v teplém nechte rozpustit ve vodě nabobtnalou želatinu. Želírující hmotu rozetřete na povrch zchladlé smetanové náplně a uložte vše v chladu (cca 2 hodiny). Moučník pak uvolněte a rozdělte jej na kostky, jež ozdobíte rohlíčky poprášenými moučkovým cukrem.
Foto: © and styling Jiří Savinec

 

 

Napsat komentář